Nedimović: Hrana u Srbiji će biti bezbednija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2019, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Hrana u Srbiji će biti bezbednija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EK u Srbiji, Sem Fabrici, obišli su danas Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane i fito-laboratoriju sa bankom biljnih gena, koje su počele da rade nakon dobijanja potrebnih sertifikata.

Nedimović je tom prilikom rekao da posle 20 godina i uloženih oko 20 miliona evra sa akreditacijom dobijenog od sertifikaiconog tela dobijen je "srpski generalštab za bezbednost hrane".

Ovim se, kazao je ministar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspostavlja sistem kontrole ulaska hrane u Srbiju, a ispunjavanju i standardi za izvoz, uz podsećanje da su najveća tržišta srpske hrane EU i zemlje okruženja.

"Jako važno da posle 20 godina stavimo tačku na ovo i da se ne otvara više pitanje laboratorija, nego samo da one rade", rekao je on i dodao da će sada ući u sistem nadzora svih privatnih laboratorija, preko sistema analize rizika.

Istakao je da posle akreditovanja laboratorija mikotoksini, jedan od njih je aflatoksin, neće morati više da se šalju uzorci u inostranstvo, ispitivaće se i prisustvo pesticida i drugih materija.

"Mislim da će se neki jako ljutiti na nas, ali mislim da će građani Srbije biti zadovoljniji jer će u svakom trenutku znati šta jedu jer će to biti na nezavisan način utvrđeno od strane države", rekao je Nedimović.

Srbija je za laboratorije do sada za opremanje izdvojila osam miliona evra, EU donira 7,5 miliona evra, a ostalo do 20 miliona bili su troškovi, objašnjeno je i naglašeno da je država obezbedila novac da laboratorija u narednom periodu funkcioniše.

Šef delegacije evropske komisije u Srbiji, Sem Fabrici, rekao je da Srbija posle akreditovanja ima mehanizam za nadzor i kontrolu kvaliteta hrane, što je važno za potrošače u Srbiji ali i za izvoznike, jer oko 70 odsto srpskog izvora ide na tržište EU.

"Donacija za laboratoriju deo je šire podrške EU u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti hrane", rekao je on i dodao da je laboratorija bila jedan od merila u procesu napretka u pregovorima za pristupanje Srbije EU.

Fabrici je naglasio da je glavno pitanje bila nezavisnost laboratorije, i ona nezavisna i treba da bude u kontroli kvaliteta hrane u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Namirnice pod strogom lupom države: Laboratorija za kontrolu hrane radi posle 20 godina i uloženih 20 miliona evra

Izvor: Večernje novosti, 20.Dec.2019

Nacionalna laboratorija za kontrolu hrane konačno i zvanično dobila akreditaciju da može da radi. Nedimović: Generalštab za hranu NEKOLIKO puta otvarana, uglavnom uprazno jer nikada nije bila u funkciji, Laboratorija za kontrolu hrane i fitolaboratorija sa bankom biljnih gena,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.