Nedimović: Država je odlučna da stane na put uzurpatorima oranica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Država je odlučna da stane na put uzurpatorima oranica

Ove godine Srbija u zakup izdaje 130 hiljada hekatra zemlje više u odnosu na prethodni period, a naredne bi fond državnih oranica mogao biti veći za još 20 odsto, rekao je za RTV ministar poljoprivrede Branisav Nedimović.

Zbog zloupotreba sa oranicama država je gubila desetine miliona evra, kaže ministar i najavljuju da će uz rezultate za koje je zaslužna primenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu, pomaka biti i kroz uporednu analizu zemljišnih knjiga.

Država >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je odlučna da stane na put uzurpatorima oranica, i do kraja godine biće identifikovani i kažnjeni oni koji nelegalno obrađuju zemlju, najavljuju u ministarstvu poljoprivrede.

Uz kazne uzurpatorima, predviđene su i sankcije lokalnim samouprava koje nemaju program davanja zemljišta u zakup, pa je za razliku od prošle godine kada je tu obavezu ispoštovalo svega 32 opštine, u ovoj bez plana, ali i bez transfernih sredstava ostala jedino Kula.

"Ono što mi moramo kao država da postavimo sebi kao cilj je da pre svega tačno utvrdimo koliki su kapaciteti zemljišta koje se nalazi u državnom vlasništvu. Dosta se sad radi. Evo imamo prvi put ove godine da je 144 lokalne samouprave donelo svoje programe davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta. To do sada nije bilo situacija. Mi smo ubacili u fond u odnosu na prethodni period još 130 hektara zemlje. Zamislite vi koje su to količine poljoprivrednog zemljišta, a to će samo ove godine doneti 25 miliona više za državni budžet.", kaže za RTV ministar poljoprivrede

Prihodovanju se uz državnu kasu nadaju i oni koji decenijama čekaju da im se imovina vrati. Mile Antić iz Mreže za restituciju podseća i na to da su više od deset godina tvrdili da državne zemlje ima bezmalo duplo više nego što je bilo na popisima oranica koje su davane u zakup, te ih kaže najava promene politike ministarstva poljoprivrede ohrabruje.

"Kada čujemo da i ministar posle skoro 10 godina govori o tome da državnog poljoprivrednog zemljišta ima, da uzurpatore treba identifikovati, adekvatno kazniti i da treba uvesti red u gazdovanje sa poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini.Za nas je to ne samo korak da budemo bliži restituciji u punom obimu, već predstavlja kao što sam rekao ohrabrenje da će se zaista to i uraditi.", ocenjuje Antić.

Antić najavljuje da će biti konstruktivni partner svakome ko želi da uvede red u gazdovanje državnim oranicama, jer kad se utvrdi da zemlje ima više biće prostora i da se ona vrati bivšim vlasnicima. Uz izmene Zakona o restituciji koji će uvažiti supstituciju zemljišta u Mreži se nadaju i da će Uprava za poljoprivredno zemljište prestati da, kako kažu koči i osporava gotovo svaki predmet naturalne restitucije kao što je to činila do sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.