Nedimović: Bez žurbe sa odlukom o GMO

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Avg.2016, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Bez žurbe sa odlukom o GMO

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović smatra da je pitanje prometa GMO proizvoda u Srbiji ozbiljna tema koja zahteva široku raspravu, i da sa bilo kakvom odlukom u tom pogledu ne treba žuriti.

"Ovo je izuzetno ozbiljna tema i zahtevaće široku raspravu pre bilo kakvog rešenja u pogledu prometa ove vrste prtoizvoda", rekao je Nedimović u intervjuu za dnevni list Blic.

Komentarišući poskupljenje mesa, ministar je naveo da se "tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << svinja umirilo", i da se ne očekuju novi veliki skokovi.

"Treba biti realan i iskren i podsetiti da su proizvođači svinja do pre nekoliko nedelja bili izloženi velikim gubicima u proizvodnji u dužem vremenskom periodu. Cena kilograma žive vage bila je i 105 dinara, što ni izbliza ne pokriva ni proizvođačku cenu", ukazao je Nedimović.

Zbog toga je, kako je dodao, manje prasića stavljeno u obor i samim tim je smanjena i ponuda.

Takođe je predočio da je na evropskom tržištu došlo do povećane tražnje za svinjskim mesom sa Dalekog istoka, na šta je tržište odreagovalo skokom cena.

Na primedbu da "farmeri optužuju državu da ne daje dovoljno subvencija kako bi se uvoznički lobi obogatio", Nedimović je rekao da ključ predstavlja ubrzano pravljenje plana "kako da bespovratnim sredstvima u određenom procentu od investicije, obnovimo postojeće objekte i izgradimo nove za uzgoj svinja".

"Isto tako, razvićemo model sa međunarodnim finansijskim institucijama za razvoj novih i moderizaciju postojećih prerađivačkih kapaciterta", rekao je on.

Povodom činjenice da se poljoprivrednici iz godine u godinu susreću sa sve intenzivnijim i obimnijim vremenskim nepogodama, ministar je ocenio da "jedina stvar koja može da nas dugoročno spase, jeste promena filozofije...".

"To treba da se ogleda, s jedne strane, u razvijanju modernih, naučno priznatih mera fizičke zaštite, i s druge, u razvijanju finansijskih mera zaštite", kazao je Nedimović i poručio da u tome partneri treba da budu poljoprivrednici, lokalne zajednice, Republički hidrometeorološki zavod, Sektor za vanredne situacije MUP-a, i naučni radnici.

Prema njegovim rečima, kada je reč o agraru kao velikoj šansi Srbije, potrebno je da se okrenemo investicijama u objekte, opremu, mehanizaciju, u one delove poljoprivrede koji mogu doneti dodatnu vrednost.

Takođe je najavio brzo otpočinjanje kontrole bezbednosti pojedinih namirnica u okviru nacionalne laboratorije, "da konačno stavimo u funkciju ovaj projekat o kome se priča bvezmalo deceniju".

Investirati u agrar koji donosi dodatnu vrednost

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se u agraru moramo usmeriti ka investicijama u objekte, opremu, mehanizacijum u one delove poljoprivredne proizvodnje koji mogu doneti dodatnu vrednost.

"Mere koju mogu dovesti do ovog su, s jedne stranne, finansijske prirode, u obliku bespovratnih sredstava i subvencionisanjem kamata za kredite namenjene investicijama, a s druge strane u bilateralnom pregovaranju i otvaranju novih tržišta i proširivanju postojećih, kako ne bi prerađivački sektor bio orijentisan samo na domaće okvire ili eventualno zemlje CEFTAS sporazuma", rekao je Nedomović.

Kada je reč o poskupljenju svinjskog mesa, ministar je za Blic rekao da se ovih dana tržište svinja umirilo i da se ne očekuju novi veliki skokovi.

Prema njegovim rečima, unutrašnji razlozi za ovo što se desilo je što su proizvođači svinja bili izloženi velikim gubicima u proizvodnji u dužem periodu, a šire gledano je na evropskom tržištu došlo do povećane tražnje za svinjskim mesom sa Dalekog istoka i tržište je odreagovalo.

Na konstatciju da su do kraja godine uvedeni prelevmani za mleko i pitanje šta će biti posle, Nedimović je kazao da spremamo ozbiljnu argumentaciju pred Briselom da branimo zaštitne mere koje postoje i koje pomažu srpskim mlekarima.

Povodom zahteva EU i Svetske trgovinske organizacije da dozvolimo uvoz GMO hrane, ministar poljoprivrede je istakao da je to izuzetno ozbiljna tema i zahtevaće široku raspravu pre bilo kakvog rešenja u pogledu prometa ove vrste proizvoda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Konačno u funkciji, a priča se bezmalo deceniju"

Izvor: B92, 22.Avg.2016

Beograd -- Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović smatra da je pitanje prometa GMO proizvoda u Srbiji ozbiljna tema koja zahteva široku raspravu...On je istakao i da sa bilo kakvom odlukom u tom pogledu ne treba žuriti..."Ovo je izuzetno ozbiljna tema i zahtevaće široku raspravu pre bilo kakvog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.