Neće uginuti pilići u „Agroživu“

Izvor: Glas javnosti, 01.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće uginuti pilići u „Agroživu“

BEOGRAD- Trgovinski sud u Pančevu, krajem prošle nedelje doneo je odluku o otvaranju stečaja u „Agroživu“, na predlog AIK banke, kao jednog od najvećih poverilaca kojem ova industrija za preradu živine duguje oko milijardu dinara. LJubiša Jovanović, direktor ove banke, kaže da je reč o više kredita koji su dospeli za naplatu pre tri meseca. „Ta firma proizvodi 60 odsto živinskog mesa za domaće tržište i da bi je spasili od bankrota pokrenuli smo stečaj kako bismo je reorganizovali. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Zbog hapšenja rukovodilaca neki poverioci su se uplašili, pa su počeli da traže naplatu potraživanja pre roka dospeća, zbog čega je tom preduzeću pretio bankrot“, kaže Jovanović. Poslovanje će, po odluci suda, ubuduće voditi stečajni upravnik Stevan Moldovan.

Većina imovine tog preduzeća je pod hipotekom, zaposleni već dva meseca nisu primili platu, a zbog nedostatka obrtnih sredstava sve je manje hrane za oko 1,5 miliona tovnih pilića, a zbog ranijeg duga ne mogu da pozajme kukuruz iz Robnih rezervi. Slobodan Damnjanović, direktor Robnih rezervi tvrdi da je u Direkciju robnih rezervi još ranije stigao zahtev ovog preduzeća za pozajmicu kukuruza.

- „Agroživ“ nam već duguje određenu količinu kukuruza i pošto je sada uveden i stečaj, od nove pozajmice nema ništa. Pre stečaja smo razmatrali molbu i planirali smo da odobrimo određenu količinu iz državnih rezervi koje su smeštene u objektima te firme, ali isključivo uz bankarsku garanciju, ako mogu da je obezbede - kaže Damnjanović.

SVE POD HIPOTEKOM

Tržišna kapitalizacija „Agroživa“, odnosno njena vrednost prema broju i ceni akcija je 3,6 milijardi dinara. Hipoteku na imovinu ima AIK banka, Rajfajzen i LHB banka, ali i Poreska uprava zbog neplaćenih obaveza prema državi. Kao zalog je davano čak i svinjsko meso i prerađevine, objekti i vozila. „Agroživ“ je suvlasnik u 16 zavisnih firmi u Žitištu, Zrenjaninu, Jagodini i još nekim mestima, gde poseduje od deset do 70 odsto udela.

Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede ipak tvrdi da nadležne državne institucije neće dozvoliti da živina ugine zbog gladi. On podseća da je intervencijom države pre dve godine zaustavljen i pomor svinja i goveda u poljoprivrednom preduzeću „Dragan Marković“ iz Obrenovca, koje je u međuvremenu spremljeno za privatizaciju.

„Agroživ“ postoji od 1992. godine i do stečaja poslovao je kao akcionarsko društvo koje je 100 odsto u vlasništvu fizičkih lica. Najveći akcionar sa 51,99 odsto je Miroslav Živanov, čiji je sin Nenad od aprila u istražnom zatvoru. Tada je uhapšeno još 14 rukovodioca tog preduzeća i njegovih zavisnih firmi zbog sumnji za zloupotrebe u privredi.

Poslednjih godina ta mesna industrija, koja upošljava oko 2.500 radnika, bila je najveći proizvođač pilećeg mesa i pokrivala je, prema nekim podacima, pola srpskog tržišta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.