Neće se više prodavati vazduh: Otvaranje ovih kesica neće biti isto

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 10:51

Neće se više prodavati vazduh: Otvaranje ovih kesica neće biti isto

Kesice čipsa pune vazduha, ambalaža u kojoj je više plastike nego proizvoda, velike kutije, a malo sadržaja, sve će to otići u istoriju.

To tvrdi hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan u saopštenju za javnost.

"Čak 73 posto građana EU kaže da su bili zavarani velikom ambalažom proizvoda. Naime, premda na proizvodu piše količina, potrošači neretko 'odokativno' procene količinu sadržaja, a kad dođu kući, neugodno se iznenade. Dobijam jako puno upita >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građana za proizvode poput čipsa, pahuljica, pa čak i proizvode koji dolaze u bocama", kaže Biljana Borzan.

Evropski parlament je zato potvrdio zabranu pakovanja čiji je isključivi cilj da zavara potrošača oko količine samog proizvoda poput nepotrebnih slojeva ambalaže ili lažnog dna, stoji u saopštenju, prenosi Indeks.

"Prosečan stanovnik EU baci oko 188.7 kilograma ambalažnog otpada, a u Hrvatskoj se baci oko 75 kilograma, od toga se samo manji deo reciklira. Ovom odredbom ćemo osigurati da građani dobiju najviše za svoj novac, ali i zaštiti okolinu", kaže Borzan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.