Neće biti sniženja cena hleba

Izvor: Blic, 16.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti sniženja cena hleba

Građani Čačka, Ivanjice i Gornjeg Milanovca kupuju najjeftiniji hleb u Srbiji jer beli i polubeli hleb po vekni košta samo 19,99 dinara. Ostali proizvođači hleba ne nameravaju da snižavaju cene ove životne namirnice jer kažu za to ne postoji opravdan ekonomski osnov. Zbog toga će, kažu, trenutna cena hleba od 28 do 40 dinara po vekni ostati na snazi do daljeg.



Poslovodstvo „Ishrane" odluku o smanjenju cene hleba donelo je posle puštanja u rad dve nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proizvodne linije, čime je dnevni kapacitet pekare povećan na 100.000 vekni.

- Hleb prodajemo po fabričkim cenama i iako na njemu nemamo gubitke, nemamo ni zaradu. Zapravo, sve gubitke od proizvodnje hleba prebacili smo na cenu peciva, bureka, pita i kora. Na taj način smo se zaštitili od gubitaka, a građanima omogućili povoljnije cene - objašnjava Milorad Vasović, direktor maloprodaje čačanske „Ishrane".

Primer čačanske kompanije, dobar ovogodišnji rod i niže cene pšenice otvorili su pitanje da li i ostali građani Srbije mogu očekivati niže cene hleba.

- Nerealno je očekivati niže cene hleba jer za to ne postoji ekonomski osnov. Juče je poskupeo gas, devizni krediti su skočili, tako da svi možemo biti srećni što cena hleba ne ide naviše - kaže za „Blic" Momir Lazić, generalni direktor BPI i „Klasa", koje hlebom snabdevaju beogradsko tržište.

Hleb koji oni prave u beogradskim radnjama košta 38 dinara po vekni, dok ga građani u Bačkoj Palanci i Paraćinu plaćaju 35 dinara.

Da nema osnova da hleb pojeftini potvrđuje i Zoran Pralica, predsednik Unije pekara, koji objašnjava da je pšenica u odnosu na prošlu godinu jeftinija za šest, a brašno za jedan do dva dinara.

- S druge strane, poskupeli su troškovi proizvodnje poput energenata, pa kada se sve to ukalkuliše, cene hleba ne mogu da idu naniže - kaže Pralica i napominje da je hleb u Srbiji još uvek najjeftiniji u regionu.

O pojeftinjenju hleba ne razmišljaju ni u niškoj industriji hleba „Žitopek", gde kažu da ova namirnica neće imati nižu cenu od 40 dinara, za koliko je pazare građani.

Nadu da će Nišlije kupovati jeftiniji hleb daje firma „Mlinpek", čiji direktor Siniša Grozdanović kaže da postoji mogućnost pojeftinjenja vekne belog hleba tip 500 od 540 grama za dva dinara.

- Naša vekna staje 28 dinara, a teža je od „Žitopekovog" za 40 grama. Sada je brašno 20 dinara za kilogram, a ukoliko se snizi na 18 dinara, svakako ćemo i mi sniziti cenu na 26 dinara. Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niša dodaje da je za potrošače dobro da se u niškim rafovima nalaze vekne od 28 do 40 dinara.

- Unija ne može nikome da diktira cenu jer proizvođači sami prate tržište i od toga ne odustaju. Uočavamo da su mnogi pekari počeli da popravljaju kvalitet hleba jer ga teško prodaju -kaže Vukadinović.

Realna cena vekne hleba je 30 dinara

Milan Prostran, sekretar za agrar pri Privrednoj komori Srbije, kaže da su trenutne cene hleba kod većine pekara nerealne.

- Ranije je postojao paritetni odnos 1:2:4 koji pekari ne primenjuju od devedesetih godina, i cene formiraju prema svom nahođenju. Prema tom paritetu, ako kilogram pšenice sada košta 15 dinara, kilogram brašna trebalo bi da košta 30, a kilogram hleba 60 dinara. Znači realna cena vekne hleba od 500 grama trebalo bi da bude 30 dinara, a ne 38 ili 40 dinara - kaže Prostran.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.