Nebulozno: Kupuju štedljive mašine, ali te programe ne koriste

Izvor: B92, 23.Avg.2023, 21:38

Nebulozno: Kupuju štedljive mašine, ali te programe ne koriste

Većina u Nemačkoj kaže da je počela više da štedi energente. Ipak, želje i realnost se razilaze, konkretno u korišćenju mašina za veš i za pranje sudova.

Otkako je sa ratom u Ukrajini počela energetska kriza, 82 odsto ispitanika u anketi instituta Apinio reklo je da manje troši. Pritom je 62 odsto navelo i da veoma vodi računa o zaštiti životne sredine, prema istraživanju koje je naručio Mile, proizvođač aparata za domaćinstvo.

Ali, kad se aparati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kupe sa štednjom je gotovo: tek 15 odsto je reklo da na veš mašini uključuje eko program. Mašinu za sudove održivo koristi 30 odsto, a tek svaki deseti Nemac na obe mašine najčešće bira ekološku opciju.

U anketi se 38 odsto učesnika požalilo da eko program traje suviše dugo, a 22 odsto da nije zadovoljno pranjem veša ili suđa na taj način. Iz navike, 18 odsto bira druge programe pranja. Da programi štednje troše više vode i struje od drugih programa kazalo je 15 odsto.

Svaki treći ispitanik naveo je da pre upotrebe sudomašine uvek ili često prvo ručno opere pribor za jelo, čaše ili tanjire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.