Nebojša Savić: Nastaviti aranžman sa MMF-om, pozitivan signal investitorima

Izvor: RTS, 26.Feb.2017, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebojša Savić: Nastaviti aranžman sa MMF-om, pozitivan signal investitorima

Misija MMF-a predvođena Džejmsom Rufom u ponedeljak će razgovarati sa srpskim zvaničnicima o tome dokle se stiglo sa sprovođenjem dogovorenih reformi. Reč je o poseti između dve kontrole aranžmana koji MMF ima sa Srbijom. Predsednik Saveta guvernera Narodne banke i profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Nebojša Savić za RTS kaže da su za prošle dve godine ostvareni dobri rezultati i da je Srbija dobra za dalje investiranje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Gostujući u Dnevniku RTS-a Nebojša Savić je rekao da Srbija ulazi u treću godinu trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om i ističe da je prošle godine ostvaren deficit od minus 1,4 odsto, znatno manje nego onaj koji je projektovan, da je ostvarena monetarna stabilnost i stabilizacija cena.

"Ostao je problem sturkturnih reformi, i to je najteži deo programa koji traži vreme i strpljenje. Rešili smo pitanje Železare, našli smo dobrog stranog partnera", dodao je Savić.
Rekao je da 2017. godina predstavlja godinu kada se rešavaju otvorena pitanja.
"Fond ima razumevanja od početka, u saradnji sa Svetskom bankom koja je uključena i zna situaciju. Manevarski prostor zavisi od toga u kojoj meri investitori budu spremni da naprave aranžman, privatizacija pronalaženje rešenja. Ključna pitanja - hemijski kompleks i Bor, moramo da sačekamo, izvesno je da će se rešiti ove godine", smatra Savić.
Upitan da li bi tema razgovora moglo da bude povećanje plata u javnom sektoru, Savić je rekao da bismo mogli da očekujemo da razgovori o tome počnu pri kraju sporazuma, ukoliko rezultati koji se očekuju budu ostvareni – rast od tri odsto ili više, kao i smanjenje deficita.
"Ne bih da počne da se razgovara i da se u prvom minutu pita da li će se povećavati. Ako bude rezultata koji su održivi, jedan deo može da se preusmeri u plate", istakao je Savić.
Dodaje da bi za Srbiju bilo dobro da ima nastavak aranžmana sa MMF-om, jer je Srbija uspela – zahvaljujući popravljanju rezultata na Duing biznis listi, uz monetarnu stabilnost, i fiskalni segment, da popravi poslovnu klimu.
"To je dobro za dalju podršku i to je signal da je Srbija dobra za dalje investiranje", zaključio je Savić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savić: Za Srbiju bilo dobro da ima nastavak aranžmana sa MMF-om

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Feb.2017

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić izjavio je večeras da su u Srbiji tokom aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) postignuti jako dobri rezultati ali da je ostao problem strukturnih reformi, kao i da je to najteži deo..."Mi smo uspeli da rešimo pitanje Železare..našli...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.