Ne zna se kada će socijalni sporazum biti potpisan

Izvor: Politika, 27.Apr.2011, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne zna se kada će socijalni sporazum biti potpisan

Članovi Socijalno ekonomskog saveta očekuju da će socijalni sporazum koji predviđa povećanje minimalne cene rada na 102 dinara po radnom satu od juna do decembra biti potpisan do kraja nedelje.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu rada i socijalne politike, Sindikatu i Uniji poslodavaca, termin potpisivanja tog dokumenta koji predviđa i da iz budžeta do kraja godine bude izdvojeno 500 miliona evra za oporavak privredne aktivnosti i povećanje životnog standarda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još nije utvrđen, tako da je neizvesno da li će biti potpisan do 1. maja.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je ranije da bi bila „prava blamaža” ako se sporazum, čiji su tekst usaglasili socijalni parteri prošle nedelje, ne potpiše posle toliko teških pregovora i usaglašavanja.

On je međutim dodao da je mogućnost da se sporazum ne potpiše svedena gotovo na teoriju i dodao da će sporazum stupiti na snagu odmah po potpisivanju.

Na osnovu dogovora članova saveta – Vlade, Unije poslodavaca, Samostalnog sindikata i sindikata „Nezavisnost”, minimalna zarada od juna do decembra će biti 17.748 dinara.

Sporazumom je predviđeno ulaganje u prioritetne oblasti u visini od 35,4 milijardi dinara i odobravanje preko 17,7 milijardi dinara kredita iz Fonda za razvoj, kao i 4,6 milijardi dinara za otvaranje novih radnih mesta domaćim i stranim poslodavcima.

Jedna od mera iz sporazuma jeste i povezivanje radnog staža, a Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila uredbu na osnovu koje će biti povezan staž svima koji su zaposleni u preduzećima i organizacijama u kojima je država većinski vlasnik.

Sporazumom je predviđeno i snabdevanje tržišta po stabilnim cenama najznačajnijim životnim namirnicama i energentima, s tim da će vlada intervenisati u slučaju narušavanja odnosa između tržišnih cena i zarada zaposlenih.

Predviđeno je i donošenje celovitog agrarnog plana, koji uključuje subvencije, davanje prednosti domaćim preduzećima prilikom javnih nabavki, overa zdravstvenih knjižica svim licima koja su u radnom odnosu, donošenje novog Opšteg kolektivnog ugovora kao i dodatna socijalna zaštita teško zapošljivih i ranjivih grupa stanovništva.

Sporazum predviđa i da sprovođenjem reforme propisa budu izmenjeni pojedini zakoni kako bi se omogućilo lakše poslovanje.

objavljeno: 27.04.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veće plate za putare

Izvor: Blic, 27.Apr.2011

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, "Putevi Srbije" i sindikat tog javnog preduzeća potpisali su danas novi kolektivni ugovor, koji predviđa bolje uslove rada i povećanje minimalne cene radnog sata za putare sa 84 na 102 dinara...Kolektivni ugovor su potpisali resorni ministar Milutin Mrkonjić...

Nastavak na Blic...

RADNI SAT PUTARA POVEĆAN SA 84 NA 102 DINARA

Izvor: Kurir, 27.Apr.2011

BEOGRAD - Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, "Putevi Srbije" i sindikat tog javnog preduzeća potpisali su danas novi kolektivni ugovor, koji predviđa bolje uslove rada i povećanje minimalne cene radnog sata za putare sa 84 na 102 dinara...Kolektivni ugovor su potpisali resorni ministar Milutin...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.