Ne želimo ruski gas – i postaraćemo se da ga nema

Izvor: B92, 31.Jan.2023, 11:44

"Ne želimo ruski gas – i postaraćemo se da ga nema"

Nemačka vlada želi da ograniči uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije, u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruskih energenata.

To se navodi u dokumentu nemačke vlade u koji je Blumberg imao uvid.

"Savezna vlada ne podržava nabavku ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG)", napisao je zamenik ministra energetike Patrik Grajčen u odgovoru na niz pitanja koje su postavili poslanici konzervativne opozicije.

Prema njegovim rečima, vlada je obavestila kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će preduzeti odgovarajuće mere da suzbije kupovinu ruskog gasa, koliko je to moguće.

"Nemačka vlada je svesna da ruski gas stiže do uvoznih terminala u susednim zemljama. Međutim, nema informacija o transportu i potrošnji goriva unutar Evrope, pa stoga je teško proceniti koliko ga je trenutno uskladišteno", naveo je Grajčen, prenela je američka agencija.

Kompanije će ubuduće biti u obavezi da obaveštavaju Komisiju o poreklu nabavke prirodnog gasa ukoliko je njihov obim veći od pet teravat časova, navodi se u vladinom dokumentu.

Portparol Ministarstva privrede, koje je takođe nadležno za energetiku, odbio je da komentariše dokument i koje konkretne mere vlada preduzima.

Evropski gasovodni tokovi iz Rusije pali su na istorijski minimum od početka sukoba Rusije i Ukrajine prošle godine.

Da bi se nadoknadio manjak, isporuke tečnog gasa iz celog sveta su porasle - uključujući Rusiju - i ne podležu nikakvim sankcijama EU.

Samo su Velika Britanija i nekoliko manjih država formalno zabranile uvoz super goriva iz Rusije, a mnoge od tih isporuka preusmerene su u druge luke.

Zemlje poput Francuske, Belgije, Holandije i Španije i dalje prihvataju isporuke ruskog tečnog gasa, koji sada čini oko šest odsto uvoza gasa na kontinentu, prema podacima nemačke lobističke grupe Zukunft Gas, navodi Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.