Ne žele ruski gas, grade novi terminal na moru

Izvor: B92, 27.Apr.2019, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne žele ruski gas, grade novi terminal na moru

Varšava -- Poljska planira za pet godina u rad pustiti novi LNG terminal, odnosno brod za skladištenje i dalju distribuciju prirodnog gasa u Gdanjskom zalivu.

Ovu informaciju objavio je savjetnik poljske vlade za strateške energetske infrastrukturne projekte Piotr Naimski, a prenosi Seebiz.

Poljska diverzificira svoje dobavne pravce kako bi okončala desetogodišnju zavisnosto od ruskog gasa. Novi terminal će dati mogućnost da postane ulazna tačka za snabdevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredinom sledeće decenije.

Novi terminal trebao bi pomoći u snabdevanju rastuće potražnje za gasom na poljskom i regionalnom tržištu.

Varšava procenjuje da će godišnje potrebe za gasom u Poljskoj porasti za do četiri milijarde kubnih metara, na 21 do 22 milijarde kubnih metara tokom 2023. i 2024. godine.

Vlada planira podmiriti rast potražnje kupovinom norveškog gasa putem projekta Baltic Pipe i to u količini od deset milijardi kubnih metara godišnje, uz dodatnih četiri milijarde kubika godišnje koji bi trebali doći iz domaćih izvora i do 7,5 milijardi kubnih metara godišnjih isporuka kroz LNG terminal Swinoujscie.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ne žele ruski gas, grade novi terminal na moru

Izvor: Vesti-online.com, 27.Apr.2019

Poljska planira da za pet godina pusti u rad novi LNG terminal, odnosno brod za skladištenje i dalju distribuciju prirodnog gasa u Gdanjskom zalivu...Ovu informaciju objavio je savetnik poljske vlade za strateške energetske infrastrukturne projekte Piotr Naimski, a prenosi Seebiz...Poljska diverzifikuje svoje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.