Ne ućutkujem Jelašića

Izvor: Blic, 17.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne ućutkujem Jelašića

Ekonomist: Prošlog vikenda smo stekli utisak da želite da ućutkate guvernera koji javno kritikuje Vladu da previše troši?

Đelić: Apsolutno ne. Svaka akcija Vlade može da bude komentarisana i ako treba i kritikovana. Jedini problem je kad kritika dolazi, a da nije došlo ni do formalne komunikacije prema Vladi. Uz to, te kritike su bile na bazi starog, prevaziđenog memoranduma o budžetu, a novi je bio dostupan.

Ekonomist: Inicirali ste samit izvoznika i najavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da ćete im pomoći, između ostalog i zahtevom za niže stope obaveznih rezervi na kredite koje koriste?

Đelić: Mi smo u budžetu inače obezbedili 50 miliona dolara za dokapitalizaciju Garantnog fonda za izvozne poslove koji će posle toga omogućiti po mehanizmu koji ćemo utanačiti sa NBS da se ti krediti izuzmu i samim tim će oni biti jeftiniji. Jednostavno, apresijacija dinara se mora zaustaviti.

Ekonomist: Šta će se dešavati sa budućim prihodima od privatizacije?

Đelić: Jasno je da bilo kakav dalji prihod od privatizacije mora da se usmeri u smanjenje duga i izgradnju infrastrukture koju ne može da izgradi samo tržište.

Ekonomist: Ne očekujete da će Dinkićev predlog da prođe?

Đelić: Od tri velika sistema, NIS-a, EPS-a, jedino „Telekom" ima punu međunarodnu konkurenciju, i jedini je krenuo u regionalnu ekspanziju u BiH i Crnoj Gori. NIS-u su sa druge strane potrebne investicije za modernizaciju rafinerija, a EPS nema još konkurenciju ni u distribuciji ili produkciji, niti je cena struje liberalizovana, te je i najmanje spreman za IPO i bilo kakve podele akcija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.