Ne treba menjati predlog budžeta

Izvor: B92, 05.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne treba menjati predlog budžeta"

Mirko Cvetković (FoNet)

Beograd -- Mirko Cvetković kaže "da čvrsto stoji na stanovištu" da ne treba menjati postojeći predlog budžeta za 2008. godinu.

Što se ministra finansija tiče, usvajanje budžeta za 2008. teče po planu i nema mesta ni za kakve spekulacije. Cvetković je demantovao da povlačenje budžeta ima veze sa zahtevima štrajkača koji od Vlade traže veće zarade i rekao da je predlog povučen samo iz proceduralnih razloga i da će sledećeg ponedeljka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << parlament raspravljati o budžetu.

Cvetković je naveo da "definisanje cifara u budžetu za 2008." prati niz štrajkova budžetskih korisnika iako, kako kaže, većina ekonomskih analitičara zaključuje da su plate na gornjoj granici onoga što privreda može da istrpi.

Na okruglom stolu posvećenim finansijskim uslugama u jugoistočnoj Evropi, on je poručio da će Vlada u pregovorima sa štrajkačima eventualno popustiti samo u okviru datog budžeta jer su njihove plate, kako je rekao, najviše što privreda Srbije može da istrpi.

"Ja čvrsto stojim na stavu da moramo da istrajemo na budžetu koji je dat i u tom smislu se vode pregovori, a eventualna popuštanja dolaze u okviru razdela koje su već planirani, ali kao posledica veće racionalizacije", kaže on.

Ipak, zbog nekih mera Vlade, u 2008. godinu veoma zabrinut ulazi guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

"Ja sam siguran da to ministru finansija ne treba da kažem. On to svaki dan ima u glavi, pre svega kada dnevno treba da priča sa nekoliko sindikata. Ja sam sigur da će on uraditi sve što je u njegovoj nadležnosti, ali inflacija se ne smanjuje sa dobrom voljom i dobrim namerama, već konkrentim merama", kaže on.

Za razliku od guvernera, ministar je optimističan jer, kako je rekao, ovu godinu završavamo sa suficitom od 37 milijardi dinara za prvih 11 meseci sa novcem od prodaje trećeg operatera.

Ministar finansija je podsetio da je za 11 meseci suficit bio oko 37 milijardi dinara i da su Ministarstvo finansija i vlada, uz velike napore, smanjili trošenje u odnosu na planirano.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.