(Ne)realni zahtevi malinara

Izvor: B92, Tanjug, 14.Avg.2009, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)realni zahtevi malinara

Beograd -- Posle dva dana, prekinut protest malinara ispred zgrade vlade, ekonomski stručnjaci ocenjuju da su očekivanja malinara od Vlade nerealna.

Proizvođači malina vratili su se kućama, iako njihovi zahtevi nisu ispunjeni. Dobili su obećanje da će u ponedeljak u Arilju biti održan sastanak o visini akontne cene maline za ovu godinu, saopštio je predsednik udruženja jagodičastog voća "Vilamet" Dragiša Terzić. Tom sastanku trebalo bi da prisustvuju ministri Saša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dragin i Milutin Mrkonjić.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje insistira na tome da protest ima političku pozadinu i da je došlo do širenja neistina o otkupu malina, zbog čega je ministarstvo bilo prinuđeno da podigne krivičnu prijavu protiv predsednika Udruženja Vilamet Dragiše Terzića.

U saopštenju ministarstva takođe se navodi da cenu formira tržište, a ne Vlada. To je praksa i u drugim evropskim zemljama, kaže profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović i navodi da su zahtevi malinara nerealni.

"Država može da se umeša u rešavanje ovih problema, ali i ne mora. Ono što ja lično mislim je da ovo treba da reše sami proizvođači i hladnjačari, ako se ja pitam, mislim da je realna cena između 1,2 ili 1,3 evra. Još jednom ponavljam da i sami proizvođači moraju više raditi na intenziviranju proizvodnje. Mislim da onaj predlog koji je postojao da 49 posto ide prerađivačima, odnosno hladnjačarima, a 51 posto proizvođačima sasvim realan, da se prvo da akontna cena, a posle kada se ostavri izvoz, da se deli ona razlika koja se ostvari", rekao je Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Komisija za zaštitu konkurencije je analizirala situaciju i konstatovala da nema kartela koji ugrožavaju proizvođače. Ipak, ukazala je da ima problema u dugoročnim tipskim ugovorima koje početkom godine proizvođači zaključuju sa otkupljivačima. Dodaje se da je problem i što su mali proizvođači neorganiozvani. Oni koji imaju posede do jednog hektara, učestvuju u ukupnoj proizvodnji malina i do 90 odsto, ali nemaju dovoljno jaku pregovaračku poziciju prema hladnjačama.

Dragin: Ministarstvo ne formira cenu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je da to ministarstvo želi da učestvuje kao posrednik u pregovorima proizvođača maline i hladnjačara i ponovio da država ne može da odredi otkupnu cenu.

On je, gostujući na RTS-u, istakao da Ministarstvo poljoprivrede, posle dva dana protesta malinara, i dalje želi da im pomogne da u razgovoru sa hladnjačarima postignu što bolju cenu za svoje proizvode.

"Nažalost, ministarstvo i država ne formiraju cenu, već se ona formira na međunarodnom tržištu i cena poljoprivrednih proizvoda je ista u regionu i svim zemljama", rekao je ministar poljoprivrede.

Dragin je apelovao na sve otkupljivače da u ovoj godini, koja je izuzetno teška za poljoprivrednog proizvođača, učine svoj maksimum i plate poljoprivredni proizvod najviše što mogu, jer će im "ti seljaci trebati i sledeće godine".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prekinut protest

Izvor: Kurir, 13.Avg.2009, 13:15

BEOGRAD - Radnici firme "Zastava elektro" iz Rače koji su dva dana protestovali ispred Agencije za privatizaciju juče su prekinuli štrajk i vratili se svojim kućama, pošto je postignut dogovor da se pokrene postupak preispitivanja privatizacije ove firme. Prema rečima Slobodana Gajića, predsednika...

Nastavak na Kurir...

Prekinut protest malinara

Izvor: Capital.ba, 13.Avg.2009

BEOGRAD,  Proizvođači malina iz užičkog kraja odlučili su da prekinu protest ispred Vlade Srbije, jer je na sastanku u Vladi dogovoreno da 17. avgusta u Arilju bude održan sastanak na kome će biti razgovarano o rješenju problema otkupne cijene maline - izjavio je predsjednik Udruženja proizvođača...

Nastavak na Capital.ba...

Malinari protestuju, država se poziva na tržište

Izvor: Politika, 13.Avg.2009

Ministarstvo poljoprivrede podseća da se cena formira na tržištu u zavisnosti od ponude i tražnje. – Voćari u Srbiji nemaju razloga za nezadovoljstvo, tvrdi Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. – Zbog dobrog roda u Poljskoj, izvoz malina iz Srbije biće otežan,...

Nastavak na Politika...

Malinari prekinuli protest

Izvor: Press, 14.Avg.2009

Sastanku u Vladi prisustvovali su predstavnici Udruženja proizvođača jagodičastog voća „Vilamet" iz Arilja, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Željko Radošević i Ivica Tončev, savetnik zamenika premijera Ivice Dačića.. Proizvođači...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.