Ne prodavati Galeniku ispod cene

Izvor: B92, Tanjug, 05.Sep.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne prodavati Galeniku ispod cene

Beograd -- Farmaceutsku kompaniju Galenika ne treba prodavati ispod cene, kaže direktor Galenike Nenad Ognjenović.

Za Galeniku je najavljeno raspisivanje tendera za prodaju u septembru, u slučaju da na vreme budu završene sve pretprivatizacione radnje i Strategija o privatizaciji tog preduzeća bude usvojena na nekoj od narednih sednica Vlade Srbije.

O budućnosti tog strateški važnog preduzeća odlučuje Vlada Srbije, rekao je Ognjenović i dodao da su njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekivanja da i nakon prodaje preduzeće nastavi uspešno da posluje i da se razvija.

„Očekujem da se zadrži isti broj zaposlenih i još više poveća produktivnost i izvoz. Nisu u pitanju želje, već mogućnosti. Mislim da svetske kompanije zadržavaju trend ukrupnjavanja u svetu, a vlada i država će već znati da se opredele šta je za Galeniku najbolje", rekao je Ognjenović.

Prema njegovim rečima, Galenika je započela velike investicije, od kojih je najveće ulaganje u fabriku čvrstih farmaceutskih preparata, koja će biti završena 18. januara sledeće godine. Ukupna vrednost investicije je 46,37 miliona evra, kapacitet fabrike je dve milijarde tableta i 100 miliona kapsula godišnje.

On je naveo da su započeta i ulaganja u Centar kontrole kvaliteta i u Institutut za istraživanje i razvoj, kao i novog magacina za skladištenje sirovina i pakovanja, a ukupna vrednost ovih investicija procenjena je na oko 15,5 miliona evra.

Ognjenović ističe da Galenika poseduje zavidnu imovinu - upravnu zgradu i pogone, Institut za razvoj i kontrolu kvaliteta, nekoliko lokala u zemlji, pogon u Dušanovoj ulici u Beogradu za proizvodnju dentala, oko 40 hektara zemlje u svom vlasništvu kao i nekoliko predstavništava u inostranstvu. Malo je poznato, navodi direktor, da Galenika i u Crnoj Gori ima pogon sa mešovitim kapitalom, gde je vlasnik 75 odsto republika Srbija, a 25 odsto kapitala vlada Crne Gore.

Kada je reč o plasmanu lekova, Galenika pokušava da vrati svoje pozicije na tržištima na kojima je nekada bila zastupljena, pa je tako ova vodeća srpska farmaceutska kompanija započela i 'svoj pohod' na rusko tržište, gde je u toku registracija devet Galenikinih preparata.

Pojačane su aktivnosti i na tržištima bivše Jugoslavije, otvoreno je prestavništvo Galenike u Sarajevu, kao i u Iraku, a plan je i vraćanje na tržišta afričkih zemalja. Sve ove izvozne "ofanzive" Galenike trebalo bi da dovedu do promene odnosa u plasmanu robe, koja je sada 90 prema 10 odsto u korist domaćeg tržista.

Direktor je naglasio da su otežavajuće okolnosti za povećanje izvoza i dugotrajne procedure registracije lekova na inostranim tržištima koje traju od šest meseci pa do dve godine, i dodao da će, bez obzira na sve, prvi kontigent lekova put Rusije krenuti već krajem septembra ove godine.

„Za prvih šest meseci ove godine nema pada prodaje, prebačen je finansijski plan", rekao je on i dodao da zaposleni, njih 2.680, redovno primaju zarade, regrese i druga pripadajuća primanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.