Ne preporučujem ulaganje u Srbiji

Izvor: B92, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne preporučujem ulaganje u Srbiji"

Beograd -- Ruski biznismen Dmitri Lucenko, koji je hteo da kupi kompaniju Putnik, kaže da nikome ne bi preporučio ulaganje u Srbiji.

Ruski biznismen, čija je ponuda za kupovinu Putnika propala posle odluke Akcijskog fonda da akcije proda na berzi, izjavio je da više nikome ne bi preporučio da investira u Srbiju i da će tražiti odštetu. Njegovi pravni zastupnici navode da iza kiparske firme Asiona, koja je kupila Putnik, ne stoji ruska kompanija Metropol, već srpski biznismeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz vremena Miloševića, kao što je Milan Beko.

Lucenko kaže da je Putnik hteo da kupi u skladu sa zakonom, ali da se ispostavilo da zakoni ne važe za državu. On navodi da je dosta izgubio jer je njegov novac bio zadržan u banci u Srbiji i da je pri tom platio više od 100.000 evra za učešće na tenderu.

"Da me je neko u četvrtak pitao da li vredi ulagati u Srbiju, ja bih rekao da jer je to država gde se primenjuju zakoni. Danas bih odgovorio drugačije, da ne treba ulagati ili da makar treba razmisliti nekoliko puta", kaže on.

Domaći analitičari smatraju da je odluka Akcijskog fonda da proda akcije na berzi dan pošto je Lucenko objavio ponudu u najmanju ruku nekorektna.

Akcijski fond je objavio da je akcije izneo na berzu jer je cena akcije bila 6.000 dinara, 500 dinara više no što je Lucenko ponudio. Tako je oko 75 odsto akcija Putnika kupila Asiona, sa Kipra, koja je zvanično u vlasništvu ruske kompanije Metropol.

Opširnije o Lucenkovim argumentima, ali i o stavu ministra privrede Predraga Bubala, koji je izneo za B92, više na ekonomskom portalu B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.