Izvor: B92, 02.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne poskupljuje sva roba

Beograd -- Primena poreza na dodatu vrednost već je uticala na smanjenje cene goriva i to u proseku za dva odsto.

Iz Poreske uprave navode da bi 90 odsto usluga i proizvoda trebalo da bude jeftnije za taj procenat, jer se poreska stopa sa 20 smanjuje na 18 odsto. Najave trgovaca da će cene osnovnih životnih namirnica biti veće za 8 odsto, u Poreskoj upravi smatraju neosnovanim, jer bi i januarski računi za struju, trebalo da budu manji za 2 odsto, odnosno za onaj procenat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za koliko je smanjena poreska stopa uvođenjem PDV-a.

Direktor Poreske uprave Vladimir Ilić, za B92 kaže da će niža poreska stopa, plus iznos dvostruko oporezovanih stavki kod ulaznih faktura, svakako imati uticaj na smanjenje cena kod još nekih usluga, kao što su, na primer, troškovi goriva, telefonskih računa i niza drugih usluga, koje su se koristile sa plaćenim porezom na promet. "Praktično, to se odnosi na 90 odsto ukupnog prometa. Znači, to je vrlo impozantan obim sniženja, odnsosno uslova da se snize cene u tom sektoru", rekao je Ilić.

Kada je reč o prehrambenim proizvodima, zamenik direktora supermarketa "Maksi" Rajko Mandić, kaže da će zbog uvođenja PDV-a pojeftniti 60 odsto proizvoda, a da će 40 odsto biti skuplje, među kojma su oni koji do sada nisu bili oporezovani: "One robne grupe koje su do sada imale nultu poresku stopu, one će sigurno poskupeti do maksimalno osam odsto, a to su pre svega, osnovne životne namirnice kao što su sveže meso, sveže voće i povrće, kao i mleko, dok će svi ostali prozvodi pojeftiniti za dva odsto."

Vladmir Ilić, međutim, kaže da nema osnova za toliki procenat poskupljenja: "Sigurno da nema uslova za povećanje cena do nivoa povećanje stope iz prostog razloga što, sistemi povraćaja poreza, a pogotovo tog dela dvostrukog oporezivanja, eventualno neke korekcije kod nekih proizvoda mogu da budu svega par procenata i tu ima opravdanja. Međutim, kod većine onih koji najavljuju poskupljenja zaista nema nikakvog opravdanja."

Koliko će zaista biti povećanje cene znaće se sa prvim radnim danima u Novoj godini. U međuvremenu, stručnjaci Instituta za istraživanje tržišta ocenjuju da su mnogi trgovci uvođenje PDV shvatili kao povod za povećanje cena. Oni navode da će špekulativne kalkulacije PDV-a biti normalne za prvu fazu njegove primene i da će trajati do prvog vraćanja poreza, kada će trgovci shvatiti kako sve to funkcioniše. Detaljnije o načinu funkcionisanja PDV-a i o tome ko sve treba da plaća taj porez , saznajte u sutrašnjem dnevniku radija B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.