Ne očekujemo otkazivanje kredita SB

Izvor: S media, 18.Jan.2010, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne očekujemo otkazivanje kredita SB

Pomoćnik ministra finansija Srbije Zoran Ćirović izjavio da će Srbija ubrzati povlačenje zajmova od Svetske banke i da ne očekuje otkazivanje postojećih ili novih projekata zbog dosadašnjih kašnjenja.

"Ono što možemo da uradimo i što radimo jeste da maksimalno ubrzavamo stvari i to je veoma vidljivo kod programskih zajmova", kazao je Ćirović.

Ćirović je naveo da postoje problemi kod dinamike povlačenje novca za projekte reforme penzijskog sistema i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << katastra nepokretnosti, zbog izmena koje su tražili korisnici.

"Projekat obnove sistema navodnjavanja i odvodnjavanja je drastičniji primer", naveo je i dodao da su iz prvog dela kredita od 17,7 miliona evra (odobrenog 2005) iskorišćena četiri milina evra, a da iz drugog dela od 36,8 miliona evra nije povučeno ništa.

Pomoćnik ministra finansija je kazao da se ne očekuju problemi oko povlačenja novca za kredite za infrastrukurne projekte.

Ćirović je podsetio da je Svetska banka prošle godine odobrila Srbiji kredit od 275,2 miliona evra za izgradnju Koridora 10.

Do sada još nije povlačen novac iz tog kredita, naveo je, zbog složene tenderske procedure i eksproprijacije, ali se očekuje povlačenje novca u prvoj polovini ove godine.

"Kada se stvari budu slegle i kada se budu realizovala povlačenja programskih zajmova za podršku budžetu i sistemu javnih finansija i zajma za Koridor 10 mislim da će i tonovi Svetske banke biti drugačiji", naveo je pomoćnik ministra finansija.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej izjavio je da neki od odobrenih zajmova Srbiji mogli da budu smanjeni ili dati drugima zbog sporog povlačenja sredstva.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.