Ne koristiti takse za veće marže

Izvor: B92, Beta, 15.Mar.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne koristiti takse za veće marže

Beograd -- Proizvođači i trgovci elektronskih i električnih uređaja da treba ne koriste uvođenje ekološke takse za povećanje marži za svoje proizvode, traži Ministarstvo.

Povodom najava u medijima da će uvođenje ekološke takse na električne i elektronske uređaje prouzrokovati poskupljenje za više od 20 odsto, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da visina takse na prelazi pet odsto od cene proizvoda i da je taksa koja je uvedena u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji najniža u EU i regionu.

Ministarstvo je dostavilo i tabelu u kojoj se navodi koliko bi posle uvođenja ekološke takse trebalo da poskupe različite kategorije uređaja različitih proizvođača.

Navodi se da bi posle uvodjenja ekološke takse cena televizora LG trebalo da bude veća 1,98 odsto, televizora Grunding 4,6 odsto, šporeta Elektroluks 5,18 odsto, a šporeta Milan Blagojević 7,33 odsto, dok bi Elektroluks mašina za pranje veša trebalo da poskupi 6,48 odsto.

"Razlog uvođenja takse proizlazi iz naše obaveze prilagođavanja evropskoj regulativi, poštovanja principa 'zagađivača pluća' kao i podizanje stepena reciklaže sa aktuelnih šest odsto na nivo koji predviđa EU", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da će kompletna sredstva prikupljena na ovaj način biti namenski trošena za razvoj "sakupljačke" i reciklažne industrije.

Ministarstvo je saopštilo da je spremno na razgovor sa Unijom poslodavaca Srbije, predstavnicima proizvođača i trgovaca električnih i elektronskih uređaja o načinu sprovođenja Uredbe kojom se uvode ekološke takse.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.