Ne koristimo potencijale biomase

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne koristimo potencijale biomase

Ograničeni resursi fosilnih goriva i efekat staklene bašte koji je čovek stvorio vraćaju nas na održiva goriva. Biomasa je naveći potencijal Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije koji, međutim, još nije dovoljno iskorišćen ili se eksploatiše uz veliko rasipanje energije.

U Srbiji nastane godišnje oko 9 miliona tona biljnih ostataka od čega samo sedam odsto koristimo za proizvodnju biomase.

Razlog tome, između ostalog, jeste i to što se mala količina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemljišta koristi u našoj zemlji u energetske svrhe, dok se u Nemačkoj za te namene koristi preko 20 odsto obradivih površina.

Kako bi se podigla svest o važnosti korišćenja obnovljivih izvora energije, u Skupštini Vojvodine održava se međunarodna konferencija pod nazivom "Biomasa potencijal za rast".

"Treba smanjiti troškove energenata, odnosno smanjiti uvoz fosilnih goriva, čime ćemo svakako uštedeti tako što ćemo korsititi naše resurse kako bismo više proizveli biomase", kaže Snežana Sedlar, potpredsednica Skupštine Vojvodine.

"Korišćenjem biomase svakako dobijamo čistiju životnu sredinu a i takvim pristupom pre ćemo ispuniti zakonsku regulativu Evropske unije", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Na konferenciji se moglo čuti da čak 1,1 milion domaćinstava u Srbiji koristi drvo kao glavni energent, ali na način koji nije efikasan, i da bi trebalo povećati potrošnju drvne biomase koja se koristi za proizvodnju peleta i drvnog uglja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.