Ne isplate se radnici na crno

Izvor: B92, 15.Maj.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne isplate se radnici na crno"

Beograd -- Ministar ekonomije Nebojša Ćirić ocenio je da posle donošenja mera za podsticaj zapošljavanja poslodavcima neće biti isplativo zapošljavanje radnika na crno.

Ćirić je objasnio da će teret po osnovu poreza i doprinosa za radnike zaposlene na taj način za 85 odsto biti manji nego do sada.

Ćirić objašnjava da su poslodavci do sada na 100 dinara za poreze i doprinose plaćali 63 dinara, a sada ako se uspone svi uslovi, poslodavac bi mogao da plaća državi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje od 10 dinara.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je napomenuo da u ovom momentu nije moguće da te olakšice budu primenjene na sve zaposlene.

Ćirić je ,međutim, dodao da se radi na dodatnim olaksiscama za privredu. ON je naveo da su u toku nastojanja da se sa Narodnom bankom Srbije i poslovnim bankama postigne dgovor da se preduzećima koja imaju trenutne probleme sa likvidnošću, a imaju dobar proizvodni program i tržište, omogući reprogram kredita po sličnim uslovima kao što je to učinjeno građanima.

Ćirić je rekao da nije iznenađujuće što je ove godine broj raskinutih ugovora o privatizaciji veći od novih, ocenivši da će se takav trend nastaviti . On je podsetio da je do izbijanja ekonomske krize, u jesen 2008. godine, veliki broj firmi prodat na odloženo plaćanje i da te rate, koje sada dolaze na naplatu, kupci "nisu uspeli da konsoliduju".

Ćirić, međutim, smatra da je najveći gubitak za državu to što su vlasnici velikog broja firmi postali ljudi koji nisu ni imali nameru da se bave biznisom.

"Oni su devastirali mnoge firme i to je ključni gubitak", smatra ministar ekonomije i regionalnog razvoja koji je ponovio da vlada Srbije trenutno ne razmišlja o raspisivanju novog tendera za prodaju Telekoma. On je rekao da je sada prioritet podela besplatnih akcija te kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.