Nazire se svetlo na kraju tunela: POSLE STRAŠNOG PADA, zahuktava se najveća evropska industrija

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2020, 19:06

Nazire se svetlo na kraju tunela: POSLE STRAŠNOG PADA, zahuktava se najveća evropska industrija

Fabričke narudžbine porasle u junu su za preko dva puta veće nego što su predviđali ekonomisti

Nemačke fabričke narudžbine porasle su u junu, pokazuju današnji zvanični podaci, koji ulivaju nadu da je najveća evropska ekonomija na putu oporavka nakon pada zabeleženog usled zatvaranja zemlje zbog pandemije korona virusa ranije tokom godine.

Industrijske narudžbine su u junu povećane za 27,9 posto u odnosu na prethodni mesec, pokazuju sezonski i kalendarski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prilagođeni podaci Ministarstva ekonomije, prenosi agencija AP.

Ovo povećanje je za preko dva puta veće nego što su predviđali ekonomisti, i dolazi nakon snažnog majskog rasta porudžbina od 10,4 procenta.

Glavni ekonomista ING banke Karsten Brzeski rekao je da je nakon ukidanja mera zatvaranja zemlje u aprilu, u Nemačkoj uglavnom rast beležila privatna potrošnja dok je industrijska aktivnost zaostajala.

- Današnji podaci ukazuju na to da bi industrija mogla da uhvati zamajac koji se uočava u ostatku ekonomije - naveo je Brzeski.

Nemačka privreda je pretrpela snažan udarac usled mera ograničenja tokom pandemije, pri čemu je u drugom kvartalu ove godine registrovala pad bruto domaćeg proizvoda od 10,1 posto, jer su izvoz i poslovne investicije drastično pali.

Mada su industrijske narudžbine u junu povećane, njihov broj je i dalje za preko 11 procenata ispod nivoa na kom su bile u istom mesecu prošle godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.