Nazdak i ICE dali ponudu za NYSE

Izvor: B92, 02.Apr.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nazdak i ICE dali ponudu za NYSE

Njujork -- Berzanske firme Nazdak i "Interkontinental eksčejndž" (ICE) dale su zajedničku "neprijateljsku" ponudu za preuzimanje konkurentske berze "NYSE Juronekst".

Ponuda iznosi 11,3 milijarde dolara (osam milijardi evra) u gotovom i u akcijama, saopštile su te firme.

NYSE se u februaru sporazumela o spajanju sa nemačkim rivalom "Dojče borze", koje bi trebalo da stvori najvećeg berzanskog operatera na svetu.

Očekuje se, međutim, otpor političara i problemi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje će praviti regulacioni uredi, s obzirom da u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi postoji bojazan da će druga strana preuziti kormilo.

Iako se govorilo da se radi o "spajanju jednakih", akcionari "Dojče borze" bi kontrolisali 60 odsto, a NYSE preostalih 40 odsto akcija. Neki akcionari NYSE, nezadovoljni takvim sporazumom, podneli su tužbu protiv spajanja.

Berzanski operater "NYSE Juronekst" nastao je u aprilu 2007. spajanjem berze u Njujorku (NYSE) sa panevropskom berzom Juronekst. "NYSE Juronekst" sada upravlja tržištima kapitala u Njujorku, Amsterdamu, Briselu, Lisabonu i Parizu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.