Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naumov: Veća cena struje

Beograd -- Ministar energetike Radomir Naumov smatra da bi cena struje trebalo da bude veća.

Ona kao razlog navodi to što cena nije dostigla nivo kojim EPS može da pokrije svoje troškove i da uđe u nove investicije. "Uz dobro i racionalno poslovanje elektroprivrede, ta cena ne odgovara, naša elektroprivreda nije rasipnička, nema preterani broj zaposlenih, tehnološki procesi su takvi da imaju svoje procese koji su pod kontrolom. S tog stanovišta ona se ne može tretirati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao da sama pumpa neke cene", kaže on.

Ministar, međutim, nije isključio mogućnost da EPS investira van granica Srbije, ne precizirajući o kakvim bi se ulaganjima radilo.

Podsetimo, iz Elektroprivrede Srbije je prvobitno najavljeno da bi to mogle biti investicije u hidrolektrane u Republici Srpskoj.

Nema pregovora s Rosnjeftom

Ministarstvo rudarstva tvrdi da Vlada Srbije ne vodi pregovore o strateškom partnerstvu između NIS-a i ruske kompanije Rosnjeft.

U Ministarstvu energetike kažu da nije bilo nikakvih kontakata Vlade Srbije i Rosnjefta povodom učešća te kompanije na tenderu za privatizaciju NIS-a.

Internet sajt Enerdžiobzerver objavio je prošle nedelje da je novi favorit srpske vlade za strateškog partnera za NIS postao Rosnjeft, umesto naftnog giganta Lukoila. Međutim, za NIS je zainteresovana naftna kompanija Rompetrol.

Oni su objavili da Vlada i Rosnjeft dva meseca pregovaraju i da je sporno što se sve odvija tajno, jer javnost nijednom nije obaveštena o tim kontaktima.

Pomoćnik ministra eneregtike Slobodan Sokolović međutim kaže da su privatizacioni savetnik Meril Linč i Rajfajzen investment ranije obavestili srpsku vladu da Rosnjeft nije zainteresovan za NIS i da je pri tom i Rosnjeft prošao kroz proces privatizacije koji je okončan u oktobru.

"Sa velikim zadovoljstvom bi imali i razgovore i kontakte što je i inače predviđeno procesom privatizacije. Da sve kompanije koje su izrazile interes za proces privatizacije imaju kontakte sa predstavnicima vlade i sa predstavnicima NIS-a, ali nažalost do tih kontakata nije došlo. Ne zato što nismo želeli, već zato što Rosnjeft nije izrazio interes za proces privatizacije NIS-a", kaže Sokolović.

Međutim, naftna kompanija Rompetrol prosledila je pismo o namerama srpskim vlastima, u kom izražava želju da preuzme NIS. O tome više na ekonomskom portalu B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.