Naukom i istraživanjem do kvalitetnijih domaćih proizvoda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2018, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naukom i istraživanjem do kvalitetnijih domaćih proizvoda

Pod motom "Mesto susreta nauke i privrede", Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu uspešno promoviše primenu nauke u privredi naše zemlje ali i šire. Iskustva stečena na tom polju predočava direktorka Instituta Olivera Đuragić.

"Institut raspolaže sa odgovarajućim naučno istraživačkim kadrom, koji radi na unapređenju kvaliteta domaćih proizvoda, kako bi naši proizvođači bili konkurentni na evropskom tržištu", kaže Đuragićeva.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ističe da primarna proizvodnja ne donosi veliki profit, te da proizvodi sa dodatom vrednošću, tj. oni koji su unapređeni i poboljšani, imaju mnogo bolji plasman na tržištu i postižu bolju cenu.

"Dobar primer saradnje sa našim institutom je saradnja sa malim i srednjim preduzećima u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, gde kroz projekte Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja radimo na unapređenju proizvoda, a rezultati su vidljivi u tehnološkim rešenjima za određene proizvode", ističe Đuragićeva i dodaje da ti proizvodi imaju poboljšane karakteristike, te se mogu nazvati proizvodi sa dodatom vrednošću.

Ona naglašava da mogu biti poboljšani kvalitet, bezbednost ili funkcionalnost određenog proizvoda, te da se na taj način rezultati naučnog rada primenjuju u praksi.

"Na taj način se pospešuje konkurentnost domaćih preduzeća i stvaraju se preduslovi da posluju i van naše zemlje", kaže Olivera Đuragić.

Ona smatra da je potrebno stimulisati saradnju univerziteta i industrije, jer se na taj način dolazi do novih proizvoda i tehnoloških rešenja.

"Imamo dobru saradnju sa Sekretarijatom za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost jer su stimulisana istraživanja, tj. saradnja našeg instituta i sa privrednim subjektima, a Pokrajina je izdvojila polovinu novca, koji su privredne organizacije izdvajale za usluge Instituta", kaže Đuragićeva.

Ona zaključuje da je saradnja na obostranu korist, jer nauka bez primene u praksi nema značaj u društvu jedne zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.