Naučnici pokrenuli rat protiv suncokreta: Njegovi toksini ubijaju svet

Izvor: B92, 01.Jul.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici pokrenuli rat protiv suncokreta: Njegovi toksini ubijaju svet

Izrael -- Divlji suncokret je alelopatska biljka koja širi toksine iz svih delova - lišća, stabljika, cvetova i semena i tako sprečava rast drugih biljaka ili ih ubija.

Izraelski naučnici pokrenuli su borbu protiv divljeg suncokreta i pozvali svoje sunarodnike da im dojave kada primete neku biljku.

Divlji suncokret je alelopatska biljka, što znači da širi toksine iz svih svojih delova: iz lišća, stabljiki, cvetova, semena, a oni sprečavaju biljke oko njih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da da rastu ili ih čak ubijaju.

Na taj način suncokreti uništavaju druge kulture koje su veoma važne poput pšenice.

Osim eliminisanja biljke, naučnici je istražuju i traže način da iz nje eliminišu toksine i time je učine bezopasnom, prenosi The Jerusalem Post.

Potencijal suncokreta da eliminiše druge biljke predstavlja pretnju za ekosistem, što može naštetiti i divljim životinjama.

Da bi identifikovali rast divljih suncokreta i kontrolisali njegovo širenje kroz zemlju, istraživači na koledžu napravili su Facebook stranicu posvećenu lociranju i snimanju mesta zaraženih ovom invazivnom biljkom.

Nazvana Suncokreti u Izraelu, stranica je već dobila desetine upozorenja iz cele zemlje. Mesta koja su im prijavljena su označena na karti i pokazuju tačno koliko brzo se biljka širi.

Iako strategija za efikasno suzbijanje širenja suncokreta još nije otkrivena, kampanja podiže svest o opasnostima koje ova biljka nosi. U međuvremenu, istraživači pokušavaju da saznaju više o tome.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.