Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen samit Srbije i Crne Gore

Beograd -- Danas je u Beogradu nastavljen Samit Srbije i Crne Gore.

Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo ocenio je da srpska privreda u narednim godinama mora da ima snažan rast bruto domaćeg proizvoda od najmanje šest do sedam odsto ako namerava da postane efikasna tržišna ekonomija.

On je rekao da je konstantan rast izvoza u poslednjih pet godina dobar signal, ističući da više od polovine izvoza ide u zemlje Evropske unije, što je dokaz da Srbija ima izvozno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << orijentisane proizvode. "Stabilna makroekonomska klima i uspešna privatizacija banaka značajno su doprinele stvaranju budžetskog suficita i smanjenju spoljnotrgovinskog deficita u poslednjih par godina. Ipak, srpska privreda je i dalje u borbi s problemima iz devedesetih godina, posebno s manjkom investicija", kaže Bubalo.

Ministar za ekonomske odnose Srbije sa inostranstvom Milan Parivodić je stranim investitorima poručio da su usvojene olakšice za ulaganje na srpskom tržistu i da je počet veliki projekat zemljišne reforme. On je najavio da će uskoro biti usvojeni amandmani na zakon o stranim investicijama, kako bi se povećala sigurnost i konkurentnost stranih ulaganja.

Ekonomista i bivši ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović ocenio je da bi Srbija za 10 godina mogla da dostigne ekonomsku poziciju koju sada ima Slovenija i konkurentnost drugih evropskih zemalja. "Tajna formula za ekonomski razvoj je privlačenje direktnih stranih investicija i nastavak privatizacije, koji će doneti nove tehnologije, menadžment i otvoriti nova tržiša", kaže on.

Šefica Kancelarije Vlade Srbije za pridruženje EU Tanja Miščević kaže da Srbija planira da 2012. bude spremna za članstvo u EU. Ona je rekla da to znači da Srbija planira da do 2012. okonča sve glavne procese neophodne za pristupanje EU i da bude sposobna da preuzme sve obaveze koje proističu iz tog članstva.

Generalni menadžer i glavni ekonomista Nacionalne banke Grčke Paul Milonas rekao je da je SCG na mnogim poljima ostvarila napredak u reformama, ali da je potrebno učiniti još dosta toga. Govoreći o izazovima sa kojima se suočava SCG, on je ukazao na nedovoljnu konkurentnost, male investicije u javnom sektoru, velika izdvajanja iz budžeta za javne troškove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.