Izvor: B92, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen protest prevoznika

Beograd -- Saobraćaj na Trgu Nikole Pašića se odvijao otežano zbog protesta privatnih prevoznika, ali gradske vlasti neće ponavljatri konkurs.

Prevoznici su vozilima delimično blokirali prostor između skupština Beograda i Srbije i Crne Gore, u po dve trake u oba smera na Trgu. Predstavnici sedam preduzeća privatnih prevoznika iz Beograda ranije su parkirali autobuse ispred Skupštine Beograda jer su nezadovoljni rezultatima konkursa za dodelu linija privatnim prevoznicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u gradskom saobraćaju.

Gradske vlasti Beograda neće revidirati bodovanje na konkursu za prevoznike u javnom gradskom saobraćaju. Član gradskog veća Dejan Mali kaže da je grad na konkursu tražio 340 autobusa, dok se na konačnoj rang listi našlo 11 prevoznika koji su ispunili sve konkursne uslove, a koji su gradu ponudili 400 autobusa. "S obzirom da smo na konkursu tražili 340 autobusa, izabrali smo prvih sedmoplasirnih firmi. Četiri firme nisu dobile, sa svojih 60 autobusa", kazao je on. "Ne radi se o 80, nego o 60 autobusa. Ne radi se o sedam firmi, nego o četiri firme", kaže Mali.

On je takođe rekao da je "oslednje plasirana, sedma od 11 autoprevozničkih firmi sa konačne rang liste ponudila 13 autobusa, a da je grad od tog broja prihvatio sedam, jer je time ispunjen traženi broj od 340 autobusa.

Ispred Skupštine grada parkirana su vozila sedam autoprevoznika - "Veritimo", "Lui travel", "Autokodeks" "Ćurdić", "Presto", "Lekon" i "Transprodukt". Te firme su protest započele juče tražeći da ih primi gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović i odobri da se u gradski saobraćaj uvede i njihovih 80 autobusa čime bi bio poboljšan prevoz u gradu.

Predstavnica Unije nezadovoljnih prevoznika Natalija Vasić rekla je danas Beti da su ti prevoznici kupili 88 novih vozila od firmi Ikarbus i FAP, na osnovu obećanja gradskih vlasti da će najveći broj bodova pripasti učesnicima koji konkurišu sa novim vozilima. Vasić je rekla da to nije poštovano, ocenila da ta vozila nisu pravilno bodovana i navela, kao jedan od primera, da su srednjepodni autobusi bodovani kao visokopodni.

Dragan Mali je, međutim, rekao da nema govora da vozila nisu pravilno bodovana, već da su ona apsolutno pravilno bodovana. Takođe je ocenio da apsolutno ništa nije tačno od onoga što je Natalija Vasić iznela u izjavi agenciji Beta. "Svi autobusi koji su bili ponuđeni na konkrusu su novi, osim šest 'Lastinih' zglobnih autobusa, koji su proizvedeni 2003 i 2004. a koji su prihvaćeni zato što su zglobni". "Nikakve revizije bodovanja neće biti niti može biti, Beograđane će od januara prevoziti novih 340 autobusa", dodao je on.

Nezadovoljni autoprevoznici su danas poručili gradskim vlastima da neće otići sa prostora između Skupštine grada i parlamenta Srbije i Crne Gore dok se ne izvrši revizija bodovanja na konkursu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.