Izvor: Politika, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen oporavak berze

Skok akcija ali i cene obveznica stare devizne štednje Nakon što je u prva tri dana prošle nedelje berza bila u svojevrsnom kolapsu za koji analitičari delimično okrivljuju zbivanja na političkoj sceni, pored uobičajene sezonske korekcije cena i indeksa, početak ove sedmice je u znaku oporavka započetog u minuli četvrtak.

Naime, od 189 vlasničkih hartija koje su juče bile u prometu, 99 je poskupelo, a 29 je jevtinije nego dan ranije. To se, posledično, odrazilo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na kretanje oba indeksa akcija koja su nastavila s rastom.

Tako je indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 porastao za 84,84 poena, odnosno za 2,70 odsto na 3.231,18 poena. Podsećanja radi, maksimalna istorijska vrednost tog pokazatelja cenovnih trendova je 3.335,20 poena.

I indeks 100 odabranih akcija BELEXline je povećan i to na 114,05 poena, odnosno za 2,35 odsto na 4.970 poena. Maksimalna vrednost tog indeksa je dosad bila 5.007,34 poena.

Najveći rast cena za 19,99 odsto ostvaren je u prometu akcijama Univerzal holdinga, čije akcije su, na zatvaranju vredele 9.200 dinara, a najbolju prođu kod investitora su imale akcije "Soja proteina", čija cena se juče kretala od 28.000 do 33.000 dinara.

Skočile su i cene obveznicama stare devizne štednje, pa je tako od 10 godišta tih dužničkih papira s garancijom države sedam poskupelo.

I akcije jedine listirane hartije – "Tigra" poskupele su za 3,53 odsto na 2.872 dinara.

Oporavak cenovnika akcija ide naruku, pre svega, onima koji su iskoristili prošlonedeljni pad cena i paniku kupujući po diskontnim cenama da bi u poslednja tri dana trgovanja uknjižili zamašne dobitke. Reč je o velikim igračima, institucionalnim investitorima, koji umeju da iskoriste priliku za zaradu, za razliku od malih investitora, koji su podložniji panici i tržišnom stampedu.

Nije bez osnova ni sumnja da su prošlonedeljna zbivanja na berzi i režirana, s namerom da upozore na moguće ponašanje investitora u slučaju izbora političke opcije koja im ne odgovara, kao i zbog špekulativnih razloga – da se privremenim povlačenjem sa tržišta obori tražnja, a time i cene, koje su postale pregrejane, da bi se u pravom trenutku pokupovale akcije po nižoj vrednosti kako bi se na brzo rastućem tržištu kakvo je srpsko, obezbedila što veća dobit. A sve to spada u uobičajene berzanske igre u kojima, kao u kocki, dobija onaj ko ima najjače živce.

V. Arsenić

[objavljeno: 15.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.