Izvor: Blic, 25.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se zabrana izvoza pšenice

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević je izjavio da će predložiti da uredba o zabrani izvoza pšenice i kukuruza bude produžena do naredne žetve.

Milosavljević je agenciji Beta rekao da će tada biti definisane ukupne potrebne količine pšenice i ukupni rod. On je naveo da je u toku priprema predloga o dozvoli interventnog uvoza bez carine 200.000 tona pšenice, zbog popune bilansnih potreba Srbije i smirivanja rasta cene pšenice na tržištu. Kako je rekao, dozvola >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uvoza se može očekivati u naredne dve do tri nedelje.

Vlada Srbije je 25. oktobra prošle godine odlučila da produži zabranu izvoz pšenice i kukuruza za 120 dana, a tom uredbom bilo je dozvoljen izvoz pšeničnog i kukuruznog brašna, kao i prekrupe.

Prva, tromesečna, zabrana bila je regulisana izmenom Uredbe o privremenom ograničenju izvoza određenih vrsta robe, a usvojena je 3. avgusta 2007. godine i odnosila se na izvoz pšenice, kukuruza, suncokreta i soje.

Zabrana izvoza je doneta zbog očuvanja prehrambene stabilnosti zemlje koja je bila ugrožena sušom i smanjenim poljoprivrednim prinosima u zemlji i regionu.

Pšenicom je prošle jeseni zasejano oko 480.000 hektara, što je za oko 70.000 hektara manje od planiranih površina

Vlada će pomoći prolećnu setvu na Kosovu

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je danas da će Vlada Srbije pomoći poljoprivrednicima na Kosovu u radovima na prolećnoj setvi. Milosavljević je novinarima kazao da Vlada razmatra model po kojem će sve što poljoprivrednici na Kosovu proizvedu biti i otkupljeno. Prema njegovim rečima, biće određena firma iz oblasti agrara, verovatno Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB), koja će otkupljivati te poljoprivredne proizvode.

Prema njegovim rečima, sredstva će biti obezbeđena iz više ministarstva i iz budžetske rezerve Srbije. On je naveo da će Vlada Srbije pomoći poljoprivrednicima na Kosovu oko proleće setve i učiniti sve da se zaseju površine gde god je to moguće.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Produženje zabrane izvoza pšenice

Izvor: B92, 25.Feb.2008

Beograd -- Ministar poljoprivrede kaže da će predložiti da uredba o zabrani izvoza pšenice i kukuruza bude produžena do naredne žetve...Slobodan Milosavljević je agenciji Beta kazao da će tada biti definisane ukupne potrebne količine pšenice i ukupni rod. On je naveo da je u toku priprema predloga...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.