Izvor: B92, 06.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se štrajk zdravstvenih radnika

Beograd -- Uprkos odluci zdravstvenih radnika koji štrajkuju nekoliko dana da radikalizuju protest, jer predstavnici Vlade Srbije ne žele sa njima da pregovaraju, drugi sindikat, Samostalni sindikat, prihvatio je u ponedeljak ponudu Vlade da zarade u zdravstvu budu povećane tri odsto za naredna dva meseca. Međutim, ako Vlada u decembru ne poveća i tih tri odsto, u štrajk će stupiti i Samostalni sindikat, izjavila je predsednica tog sindikata Branislava Plančak. Kada je reč o radikalizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protesta Sindikata lekara i farmaceuta, to podrazumeva formiranje trijažnih komisija koje će vršiti selekciju pacijenata za preglede i kontrolisati i sprovoditi minimum procesa rada", izjavila je predsednica Jadranka Bosnić. Ona je za Radio B92 rekla da danas štrajkuju 124 zdravstvene ustanove u Republici.

Ministar finansija Božidar Ðelić izjavio je da Sindikat lekara i farmaceuta nije reprezentativan i da se zbog toga sa tim sindikatom ne pregovara. "Danas njihove plate, što se tiče specijalista, su već dva do dva i po puta veće od proseka u Republici. Ne možemo dozvoliti da plate onih koji žive od budžeta i doprino sa se odlepe i da nemaju tesnu vezu sa onim što se dešava u samoj privredi. To bi bila pirova pobeda, jer za nekoliko meseci ta privreda i ti građani neće biti u stanju da finansiraju te mnogo veće plate. To bi bilo promašeno obećanje i rušenje kredibiliteta same Vlade", rekao je Đelić. "Ja ne razumem ovakvu Vladu", odgovara ministru Đeliću predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Jadranka Bosnić.

Vlada je ponudila povećanje zarada zaposlenima u zdravstvu za tri odsto, dok Sindikat traži povećanje odnosa izmedu najniže i najviše plate na jedan prema četiri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.