Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se priča o Knjazu

Beograd -- Kao suvlasnik "Knjaza Miloša" mogla bi da se pojavi firma Salford i to već u ponedeljak.

Tada bi na Beogradskoj berzi trebalo da se obavi prvi transfer akcija iz državnog paketa. Salford će upravljati sredstvima FPP Balkan Limitida, odnosno njihovim investicijama u "Knjazu Milošu". Salford i Balkan limitid dogovorili su se da FPP ne bude konkurencija svom novom partneru prilikom kupovine državnih akcija Knjaz Miloša, kaže direktor Salforda Slobodan Petrović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Naime, u ponedeljak će se na berzi pojaviti i FPP, garantujući cenu od 18.000 dinara po akciji, jer se na to obavezao u ugovoru sa Agencijom za privatizaciju. Petrović očekuje da neće imati konkurenciju. On kaže i da će nakon FPP-ove dokapitalizacije državni udeo u Knjazu sa 42,8 odsto svesti na maksimum 25 odsto.

"Mi planiramo da kupimo nešto više od ovih prvih pet odsto, možda desetak odsto, da bismo bili i u toj kompaniji. To je bio i njihov zahtev, jer smo time pokazali da smo zainteresovani da menadžiramo to bolje i oni su sigurni da kad menadžiramo i svoje, manadžiraćemo i njihovu investiciju dobro. Znamo da ćemo uspeti da podignemo vrednost, mi želimo uvek da napravimo profit", kaže Slobodan Petrović.

Vest da britanska menadžerska kompanija Salford, koja radi za investicioni fond Nju Vorld Velju (New World Value) sa Gibraltara, postaje partner FPP Balkan limitida, kao suvlasnik "Knjaza Miloša", iznenadila je mnoge s obzirom na to da je ta firma u septembru iznenada odustala od trke za kupovinu aranđelovačke fabrike vode. Zbog toga se u javnosti govori da je iza Balkan Limitida sve vreme stajao Salford, te da je FPP bio njegova fasada. "Bilo bi to lepo, ali nije tačno. Prvo FPP je veći fond od Nju Vorlda, on menadžira 750 miliona, dok Nju Vorld ima samo 500 miliona, tako da su to dva različita fonda. Nije se nalazio Salford ili Nju Vorld od početka iza FPP-a", kaže Petrović.

On kaže i da Salford neće kupovati akcije Knjaza od FPP-a i da ima nije cilj da posatanu većinski vlasnik aranđelovačke fabrike. Podsetimo Salford je upravljač u nekoliko vodećih mlekara u Srbiji i u Bambiju.

Nova sednica Anketnog odbora

Nastavljen je rad Anketnog odbora koji ispituje činjenice u vezi sa privatizacijom Knjaza Miloša.

Prodaja akcija Knjaza Miloša bila je veoma uspešna, ali bolje da je kupio Danon, izjavio ministar privrede. "Šteta je što su u završnici postupka za preuzimanje akcija 'Knjaza Miloša' izoštale ponude francuskog 'Danona' i slovenačke kompanije 'Laško", rekao je ministar Predrag Bubalo, svedočeći pred Anketnim odborom Skupštine Srbije koji utvrđuje činjenice o zakonitosti postupanja državnih organa u postupku privatizacije "Knjaza Miloša".

Prema njegovoj oceni, Komisija za hartije od vrednosti je u postupku odobravanja ponuda za preuzimanje akcija "Knjaza Miloša" radila neefikasno i pravila greške. "Prva greška je bila to što je odobrena ponuda FPP Balkan limitida nakon što je potpisan Memorandum o razumevanju sa košarkašom Vladom Divcem, koji je nameravao da dokapitalizuje aranđelovačku fabriku", rekao je Bubalo, napominjući da bi se možda ceo proces drugačije odvijao da su nadležni državni organi brzo reagovali i uključili se u taj slučaj.

Bubalo je negirao da je na bilo koji način vršio pritisak na članove Komisije za hartije od vrednosti, ali je potvrdio da se interesovao za njene odluke i da je izrazio nezadovoljstvo u razgovoru sa predsednikom Komisije Milkom Štimcom kad je saznao da je iz postupka diskvalifikovana "Apurna", zajednička firma "Danona" i Divca.

On je naveo da je smatrao da je najbolje rešenje bilo da se nastavi proces preuzimanja akcija "Knjaza Miloš", a da se kazni košsrkaš Predrag Danilović, koji je, kako je rekao, na nedozvoljen način, nudeći poklon malim akcionarima, pokušao da poboljša ponudu "Apurne".

Bubalo je istakao da, dok je trajao postupak preuzimanja akcija "Knjaza Miloša", nije imao nikakve kontakte sa predstavnicima "Danona", ali da se u Parizu, u toku razgovora za francuskim privrednicima, sreo sa potpredsednikom te kompanija, baš u vreme kad je u Beogradu objavljeno da je "Danonova" ponuda bila uspešna.

Sekretar Komisije za hartije od vrednosti Olivera Savović je potvrdila da su sve odluke Komisije, vezane za ponude za preuzimanje akcija "Knjaza Miloš", donošene jednoglasno.

Ona je potvrdila da je ranije radila kao jedan od direktora u beogradskoj firmi "Dibek", koja je bila u vlasništvu Milana Beka, stručnog konsultanta firme FFP Balkan limitid, koja je postala većinski vlasnik "Knjaza Miloš".

Načelnik u Komisiji za hartije od vrednosti Ljubinka Vučetić je rekla da, prema njenoj proceni, nije bilo pravnog osnova za diskvalifikaciju "Apurne" iz postupka preuzimanja akcija "Knjaza Miloša".

Komisija, kako je dodala, tada nije uvažila njeno mišljenje da je najbolje rešenje da se ponovi postupak, ali je, ipak, dva dana kasnije, doneta takva odluka i Komisija je poništila ranije rešenje o diskvalifikaciji Apurne".

Naredna sednica Anketnog odbora zakazana je za sredu, 2. februara, a izjave bi trebalo da daju potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus i direktor Centralnog registra Vida Uzelac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.