Nastavlja se izgradnja obilaznice oko Beograda

Izvor: Politika, 17.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se izgradnja obilaznice oko Beograda

Ispod naselja Resnik biće izgrađen još jedan tunel, dužine 733 metara

Javno preduzeće "Putevi Srbije" i "Energoprojekt – niskogradnja" juče su potpisali ugovor vredan 44 miliona evra, koji podrazumeva finalizaciju postojećeg desnog tunela i izgradnju novog – levog tunela, dužine 733 metara, ispod naselja Resnik, izgradnju nadvožnjaka broj 25, dužine 295 metara, kao i završetak radova na regulisanju toka Rakovičkog potoka. Ti objekti činiće deo saobraćajnog čvora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obilaznice oko Beograda, a sredstva za finansiranje obezbeđena su iz Nacionalnog investicionog plana.

Rok za završetak radova je 600 dana. "Energoprojekt niskogradnja" je, prema rečima Nikole Breka, direktora tog preduzeća, tehnički, kadrovski i organizaciono sposoban da realizuje dodeljen posao koji, prema rečima stručnjaka, nije nimalo jednostavan. Naime, tokom radova na izgradnji postojećeg tunela građevinci su nailazili na mnogobrojne probleme među kojima je najozbiljniji činjenica da se iznad tog objekta nalaze kuće iz naselja Resnik, koje nemaju kanalizaciju već septičke jame. Ipak, taj posao je obavljen bez većih problema tako da nisu zabeleženi sleganje zemljišta i oštećenja na kućama iznad tunela.

– Izgradnja obilaznice oko Beograda je jedan od ključnih infrastrukturnih projekata države. U ovoj godini predstoje ozbiljne investicije i radovi na saobraćajnoj infrastrukturi i u te svrhe biće uloženo oko 60 milijardi dinara. Jer, naša zemlja bi zbog kašnjenja u obnovi postojećih i izgradnji novih putnih pravaca mogla da izgubi znatan devizni priliv ako nas zaobiđu regionalni saobraćajni tokovi i izmeste se preko Bugarske i Rumunije – rekao je Branko Jocić, direktor JP "Putevi Srbije".

Prema njegovim rečima, nova vlada zbog toga mora biti svesna važnosti daljeg ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu. Jocić je juče istakao i to da su nastavljeni radovi i u četvrtom sektoru obilaznice oko Beograda, na potesu od Ostružnice do Orlovače. Na toj deonici probijen je tunel "Lipak", dužine 700 metara. Ove godine započeće i radovi na obnovi mosta "Gazela", i sanaciji postojećeg obilaznog puta ka Bubanj potoku.

Izgradnja obilaznice oko Beograda započeta je 1990. godine i u više navrata je obustavljana zbog problema sa finansiranjem. Inače, ovih dana u toku su pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za obezbeđivanje sredstava za izgradnju deonice obilaznice, između Batajnice i Dobanovaca.

M. Lakić

[objavljeno: 17.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.