Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak štrajka u Jumku

Vranje -- Oko 300 radnika Jumka u Vranju nastavilo je štrajk glađu koji je počeo juče u upravnoj zgradi tog preduzeća.

Oni su sinoć dozvolili generalnom direktoru i njegovom pomoćniku da napuste kancelariju gde su bili zatvoreni celog dana. Rukovodstva preduzeća i opštine Vranje upozoravaju štrajkače da zaposedanjem upravne zgrade krše zakon i da će snositi posledice zbog toga. Oko tri stotine štrajkača provelo je noć na 9. spratu upravne zgrade Jumka, spavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kancelarijama, hodnicima i na stepenicama.

Direktor Jumka Miodrag Tasić je van zgrade i ne dozvoljava novinarskim ekipama da odu do štrajkača. Ali, kako saznaje B92, sa njima je trenutno nekoliko policajaca. Podsećamo, juče je intervenisala policija u pokušaju da direktora izvede iz kancelarije.

Ipak, novinarka B92 uspela je da razgovara sa nekim štrajkačima. Oni traže ostavku celog rukovodstva i poništenje ugovora sa kompanijom Zamber, u kojoj su, kako kaže, nekoliko meseci radili u neljudskim uslovima.

Predsednici štrajkačkog odbora sinoć je pozlilo, zbog čega je intervenisala hitna pomoć.

Rukovodstva preduzeća i opštine Vranje izdali su zajedničko saopštenje, u kojem se kaže da je radikalizacijom štrajka ugrožena egzistencija ostalih radnika, kao i realizacija dogovorenih poslova.

Oni upozoravaju štrajkače da Vlada Srbije i lokalna samouprava neće dozvoliti da do toga dođe i pozivaju da se problemi reše dogovorom.

Opština: Štrajk radnika van zakona

Kabinet predsednika Opštine Vranje Miroljuba Stojčića saopštio je da je "zaposedanjem upravne zgrade" štrajk jednog broja radnika konfekcije Jumko "izašao iz zakonskih okvira".

To saopštenje je izdato nakon razgovora Stojčića i predsednika skupštine opštine Nenada Stošića sa generalnim direktorom Jumka Miodragom Tasićem i direktorom kompanije Zamber Sinišom Bundalom.

U saopstenju se ističe da su zbog štrajka "dva ozbiljna investitora" odustala od dolaska u Vranje, kao i da postoji mogućnost da strajk ugrozi izgradnju fabrike Zamber.

Radikalizacijom štrajka koji traje više od 30 dana, kako se navodi, onemogućeno je menadžmentu Jumka da obavlja svoje redovne aktivnosti, čime je "ugrožena egzistencija oko 2.800 zaposlenih".

"Ovakav razvoj situacije može prouzrokovati duboku polarizaciju izmedju radnika i dovesti do otvorenog sukoba, što nikome nije u interesu", ocenjuje se u saospstenju iz kabineta predsednika Opštine Vranje.

U saoštenju se krivica za novonastalu situaciju prebacuje na predstavnike Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koji "nisu bili spremni da se problem reši u zakonskim okvirima".

Potpisnici saopštenja kažu da su Vlada Srbije, lokalna samouprava i rukovodstvo Jumka pokazali "više od dobre volje" da problem bude rešen dijalogom.

"Najnovija dešavanja, medjutim, ukazuju na mnogo dublju pozadinu štrajka", navodi se u saopštenju i kao ilustracija navodi zahtev štrajkača da im plata u konfekciji Zamber bude 30.000 dinara.

Radnicima koji su u strajku šalje se poruka da lokalna samouprava i rukovodstvo Jumka neće dozvoliti da nerealni zahtevi 300 radnika strajkača, ugroze sudbinu 2.800 zaposlenih u toj kompaniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.