Izvor: B92, 17.Dec.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak protesta zbog "C marketa"

Beograd -- Akcionari nekadašnjeg preduzeća "C market" nastavili su proteste, i kako kažu, protestovaće sve dok nezakonita privatizacija ovog preduzeća ne bude poništena.

Ovo je samo jedan od slučajeva u kojima su mali akcionari nezadovoljni načinom na koji je sprovedena privatizacija.

Oni traže da se ispravi nepravda koja je učinjena 2005. godine kada je "Primer C" preuzeo akcije ovog preduzeća, a mali akcionari su bili prisiljeni da jednu akciju prodaju za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 300 evra, umesto za mnogo veću tržišnu cenu.

Preko 150.000 malih akcionara "C marketa" je oštećeno u, kako kažu, nezakonitoj privatizaciji. Pretili su im, ucenjivali ih, samo da bi prodali jednu svoju za 300 evra, iako je ista ta akcija prodata kasnije, kako tvrde, za 1200 evra.

Jedan od malih akcionara, Branko Vučićević, kaže za B92 da su njihove akcije otete, i sada su u rukama Miroslava Miškovića i Milana Beka.

"Sada su naši zahtevi da nam se ili u celosti vrati naša firma sa svim našim maloprodajnim objektima pa ćemo mi sami revalorizovati svu tu našu vrednost, unapredićemo sistem poslovanja ili ćemo, ako mi budemo to želeli, prodati naše akcije na berzi ili ćemo zahtevati da nam isplate tu razliku. U Briselu smo dobili neka uveravanja da smo u pravu i mi nećemo odustati", kaže on.

Akcionari "C marketa" zahtevaju od Agencije za privatizaciju da ponište preuzimanje akcija tog trgovinskog lanca, iako u toj agenciji kažu da nisu nadležni za ovu privatizaciju jer je ona izvršena po starom zakonu.

Ipak, Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju priznaje da je od ukupno 2.300 privatizacija, čak preko 600 njih i poništeno.

"Uvideli smo da zaista postoje oni koji su imali loše namere i koji su ušli u preduzeća zbog špekulacija. Do sada, čini mi se, sudstvo, tužilaštvo, MUP, nisu možda bili dovoljno ažurni i da takav vid kriminala u procesu privatizacije nije bio dovoljno sankcionisan, to je onda možda nekoga ohrabrilo da uđe id a pokuša nešto nezakonito u procesu privatizacije", kaže Belanović.

Trenutno je 75 odsto akcija C marketa registrovano kao vlasništvo Primera C, a 23 odsto akcija je društveni kapital.

Ekonomista Miodrag Zec objašnjava da je za uspeh privatizacije najbitnije da postoji kredibilan kupac.

"Nažalost, veliki broj raskinutih privatizacija govori da kupci koji su kupili srpska preduzeća su se preračunali, s jedne strane, a sa druge strane nisu imali ove napred navedene osobine. Realni uspeh privatizacije u ovoj zemlji kreće se između sve stvari: predstave stanovništa koliko nešto vredi, prevashodno radnika, i onoga što je neko spreman da plati. U tom raskoraku krije se bolna tačka srpske privatizacije", kaže Zec.

Na zloupotrebe u slučaju "C marketa" ukazao je i Savet za borbu protiv korupcije koji je od državnih organa tražio da ispitaju nezakonitu prodaju C marketa.

U Savetu tvrde da je najveći trgovinski lanac prodat na osnovu kartelskog dogovora, uz potpise tadašnjeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića, biznismena Miroslava Miškovića, Milana Beka i Danka Đunića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.