Našli dokaze i obavestili Ruse: Kinezi su krivi

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 10:48

Našli dokaze i obavestili Ruse: Kinezi su krivi

Finska je obavestila Rusiju o svojoj istrazi o šteti na podmorskom gasovodu između Estonije i Finske, rekla je ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen.

On je navela da Moskva nije tražila pomoć Helsinkija u vezi sa istragom oko oštećenja ruskog telekomunikacionog kabla koja se dogodila iste noći, preneo je Rojters.

Finska policija je saopštila da istražuje da li se radi o nesrećnom slučaju kada je kineski brod "NewNew Polar Bear", registrovan u Hong >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kongu, oštetio cevovod dok je vukao sidro preko morskog dna. Sidro je kasnije pronađeno u blizini cevovoda, nakon čega su ga izvukli finski istražitelji.

Ruska državna kompanija Rostelekom saopštila u utorak da je oštećen optički kabl koji povezuje Sankt Peterburg i rusku eksklavu Kalinjingrad, kada je kineski brod prošao preko nje pokidavši istovremeno i druga dva telekomunikaciona kabla. Rostelekom je dodao da je popravka u toku.

Taj incident samo je uvećao ranjivost pomorskih kablova i cevovoda u vreme pojačanih bezbednosnih rizika zbog rata u Ukrajini. Još nije utvrđeno ko je odgovoran za prošlogodišnju sabotažu ruskih gasovoda Severni tok ispod Baltičkog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.