Naše povrće koje je po ceni prešišalo but

Izvor: B92, 20.Dec.2016, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naše povrće koje je po ceni prešišalo but

Kilogram belog luka u marketima dostigao je cenu od 560 dinara, pa i više, dok se na pijaci može kupiti nešto jeftinije – po 450 do 500.

Ispada da je beli luk skuplji od kilograma svinjskog buta. Šta je onda skupo, a šta jeftino?

"Ove godine beli luk ima odličnu cenu, a dobro je i rodio", kaže predsednik Udruženja povrtara iz Idvora, sela koje, uz Sakule, prednjači u proizvodnji belog luka, Milan Kulačić. – Kada u septembru kilogram prodajemo za više od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra, mi smo srećni. Ove godine dobijali smo i dva, pa i više, što je fantastično.

On veli da je ove godine u Idvoru belim lukom posejano mnogo više površina i da je to tendencija već godinama.

"Nakupci mesecima kruže po selima, plaćaju odmah, tako da ima povrtara koji su ga već posejali na deset hektara", ističe Kulačić, koji je i sam ove jeseni posejao beli luk na 1,5 lancu.

U mužljanskoj "Carskoj bašti“ kažu da je beli luk možda skuplji nego prethodnih godina, ali da je realno potrošnja tog povrća mala, pa i kad kupite glavicu po 50 ili 60 dinara, to nije tako strašno.

"Mi uglavnom imamo uvozni beli luk, kineski, a njegova cena na veliko je gotovo 430 dinara, pa u radnjama mora biti skuplji", smatra Tibor Molnar iz Carske bašte. – U proizvodnji belog luka ima vrlo mnogo ručnog rada, za to se plaća radna snaga. Nemamo dobre kapacitete za čuvanje, naš beli luk proklija već posle nekoliko meseci, i sve su to razlozi da mu cena bude takva.

Povrtari iz Idvora povećavaju površine pod belim lukom, ali i pod crnim jer su to kulture koje donose dinar. U atarima Idvora i Sakula sve je više i krompira.

"Cena je dobra, a i ljudi su se valjda zasitili uvoznog povrća bez ukusa i mirisa pa lako prodamo to što posejemo", navodi Kulačić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.