Naša metla čisti Evropu

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša metla čisti Evropu

Proizvođači iz Bačkog Petrovca i Selenče godišnje proizvedu tri miliona metli od kojih najveći deo završi na stranom tržištu

Bački Petrovac – Metla sirkovača iz Vojvodine, zahvaljujući izuzetnom kvalitetu, na evropskom tržištu ima izuzetno visok rejting. Podatak da je lane u bačkopetrovačkoj opštini i Selenči (opština Bač) proizvedeno gotovo tri miliona metli i da je 90 odsto proizvodnje otišlo put Evrope – dovoljno govori o njenoj tražnji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Metla sa oznakom Made in Serbia uglavnom se prodaje u Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, a u poslednje vreme sve više i u Rusiji. Kao probni balon jedan šleper sa 15.000 metli lane je dospeo čak i do Kanade. S one strane Atlantika sada stižu porudžbine za mnogo veće količine, ali naši metlari i pored najbolje volje nisu u stanju da isprate zahteve kupaca.

– Nemamo dovoljno sirka metlaša koji je, zbog vremenskih neprilika, lane "omanuo" pa mu je otkupna cena porasla čak na 20 dinara za kilogram – kaže Svetozar Jelić, direktor DOO "Kristal" (bivša "Kooperativa") koji slovi za najvećeg proizvođača metli u Srbiji. – Najverovatnije ćemo, kako bismo obezbedili kontinuitet proizvodnje, biti prinuđeni da ove godine uvezemo sirak iz Bugarske.

Metlari imaju problem i sa nabavkom kvalitetnog drveta (bukva) za dršku metle. Teško je naći i partnere za obradu drške jer se zahteva besprekorna izrada, a svaki štap mora biti bez čvorova i prav kao strela. Veći problem proizvođačima zadaju partneri iz inostranstva koji otkupljuju metle u šleperima. Italijani su, kažu metlari, najteži za saradnju, a Švajcarski su najbolje platiše.

– Sa firmom ZIF iz Padove morali smo da raskinemo ugovor jer su nas ucenjivali niskom cenom, evro za jednu metlu, opravdavajući to, navodno, neujednačenim kvalitetom metli – vajka se Jelić. – Tu istu metlu, znamo pouzdano, oni su preprodavali širom Evrope po ceni od četiri do šest evra po komadu.

Za takvu poziciju u trgovini sa evropskim partnerima dobrim delom su krivi i sami metlari iz Bačkog Petrovca, Kulpina, Gložana, Selenče... Nisu organizovani, ne nastupaju jedinstveno s cenom, pa dolaze u situaciju da metle prodaju ispod njene vrednosti. Kvalitet sirkove metle proizvedene u Vojvodini, kažu, zbog geografskog porekla bez premca je u Evropi, a njena realna cena, za evropsko tržište, trebalo bi da bude minimalno dve evra po komadu.

Za bolje pozicioniranje naše metle sirkovače u Evropi nedostaje i podrška države. Metlari, iako su bezbroj puta tražili, nemaju nikakve izvozne stimulacije. U mnogim slučajevima su i zakinuti kod povraćaja PDV-a, a malo ko od njih se usuđuje da podigne kredit da bi modernizovao proizvodnju.

– Država sigurno neće uraditi ono što mi treba da učinimo: da se organizujemo i zajednički nastupimo na tržištu – samokritičan je Jelić. – Kad se to desi, s punim pravom od nadležnih državnih organa, što je u obostranom interesu, možemo očekivati stimulaciju izvoza.

K. Rajević

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.