Narodna banka Kine: Kineska kriptovaluta biće slična Libri

Izvor: B92, 07.Sep.2019, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna banka Kine: Kineska kriptovaluta biće slična Libri

Peking -- Kineska digitalna valuta imala bi sličnosti sa Fejsbukovom valutom librom i mogla bi da se koristi na glavnim platnim platformama kao što su ViČet i Alipej.

Mu Čangčun, zamenik direktora odeljenja za platne sisteme Narodne banke Kine, rekao je i da će razvoj ove digitalne valute pomoći zaštiti deviznog suvereniteta zemlje.

"Zašto centralna banka i danas radi na razvoju takve digitalne valute kada su metode elektronskog načina plaćanja tako razvijene? >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << To čini da zaštiti naš monetarni suverenitet i legalan status valute. Moramo imati plan za tmurne dane", poručio je Ma, a prenosi bankar.rs.

Tokeni će, kako je dodao, biti jednako sigurni kao i novčanice koje izdaje centralna banka, i moći će da se koriste i bez internet konekcije.

Kineska centralna banka je 2014. godine oformila istraživački tim kako bi razmotrila lansiranje sopstvene digitalne valute koja bi smanjila troškove prometa tradicionalnog papirnog novca i pojačala kontrolu zakonodavaca nad novcem u opticaju.

Mu je prošlog meseca objavio da je digitalna valuta gotovo spremna, a američki finansijski magazin "Forbs" je preneo, pozivajući se na neimenovane izvore, da bi se ona mogla pojaviti već 11. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.