Naplata dugovanja čeka novu vladu

Izvor: B92, 03.Mar.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naplata dugovanja čeka novu vladu

Beograd -- Izgledi da će i privatni i javni sektor u Srbiji i zakonom biti obavezan da plaća svoje obaveze u roku sve su - manji.

Ministarstvo ekonomije je polovinom januara završilo nacrt ovog zakona, a primena se predviđala već od aprila.

Dokument, međutim, još nije prošao ni Vladu, pa tako ni ušao u skupštinsku proceduru.

Naplata, ako se i dočeka, u Srbiji danas traje i do devet meseci. Neprekidni lanac međusobnih dugovanja jedan je od najvećih uzroka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nelikvidnosti srpskih preduzeća.

Poslanici će započeti novu sednicu, ali posle nje teško da će opet zasedati. Ovaj zakonski predlog, sva je prilika, sačekaće tako nove narodne predstavnike.

U Ministarstvu ekonomije, međutim, još ne gube nadu. Kažu da su Predlog zakona o redovnosti plaćanja prosledili Vladi, kako bi se što pre našao u Skupštini.

"Očekivali smo da se Zakon o redovnosti plaćanja nađe na sednici parlamenta ali, nažalost, on neće biti na njenom dnevnom redu zbog velikog broja drugih zakona koji čekaju na usvajanje u Vladi" , kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

S obzirom na to da će ubrzo pošto stupi na snagu, uvesti disciplinu i ograničiti rokove plaćanja na 60 dana, ubrzati protok novca i poboljšati likvidnost srpske privrede, očekujemo da će se Zakon o redovnosti plaćanja uskoro naći u parlamentu.

Predlog ovog zakona predviđa da njegova primena počne dva meseca posle usvajanja i rokovi se ne bi odnosili na stare dugove.

Ako se čeka novi parlament, proći će i leto, pa dok se usvoji baš ovaj zakon, prođu dva meseca do primene i još toliko roka za naplatu, firme njegove efekte tokom ove godine očigledno neće osetiti.

"To je jedan od najznačajnijih zakona, koji bi privredi mnogo pomagao, a ne košta ništa. Zahteva samo veću angažovanost sudske i izvršne vlasti" , kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

"Pokušali bismo tako da izađemo iz nelikvidnosti. Prednost imaju zakoni koji nemaju taj uticaj. Rokove je trebalo ograničiti još pre nekoliko godina, ali očigledno da dužnički lobi ima prednost. Opet se štite veliki na račun malih i nikako da shvatimo da bez malih nećemo moći" , objašnjava Atanacković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.