Nama se zbog jačanja USD smrklo, njima svanulo

Izvor: B92, 20.Dec.2016, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nama se zbog jačanja USD smrklo, njima svanulo

Tokio -- Centralna banka Japana objavila je optimističnu procenu izgleda domaće ekonomije nakon završetka svog poslednjeg sastanka u ovoj godini.

Banka japana je zadržala svoju ultra ekspanzivnu monetarnu politiku nepromenjenom i zadržala referentnu kamatnu stopu na minus 0,1 odsto, javlja agencija AP.

Kreatori monetarne politike centralne banke Japana podigli su izglede domaće privrede prvi put u više od godinu dana, pošto slabljenje jena utiče na povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvoza pružajući izvesnu nadu posrćućem programu rasta zvaničnog Tokija, prenosi francuska agencija Frans pres.

U saopštenju se navodi da BoJ ostaje pri tome da prinos na 10-godišnje državne obveznice bude oko nule, kao deo širih napora za podsticanje rasta treće najveće svetske ekonomije.

Guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda je rekao da stvari izgledaju svetlije pošto se izvoz i industrijska proizvodnja zahuktavaju.

Negativan uticaj usporavanja privreda u usponu i britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije bledi, rekao je Kuroda.

"Bilo je nepovoljnih kretanja u prvoj polovini godine, ali ona sada iščezavaju", dodao je on.

Kuroda je odbacio i glasine o smanjenju masivnog godišnjeg programa kupovine aktiva centralne banke, vrednog 80 hiljada milijardi jena, nagovestivši da nema ograničenja u pogledu mera koje BoJ može preduzeti.

"Moramo nastaviti snažno monetarno ublažavanje kako bismo dostigli ciljanu inflaciju što je pre moguće", rekao je on, dodajući da nije saglasan sa mišljenjima da se "mere suočavaju sa ograničenjima, kao sa zidovima koji stoje na putu".

Jen je pao u odnosu na dolar, pošto je neočekivana pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima u novembru uticala na širenje spekulacija o tome da će njegovi planovi o velikom rezanju državne potrošnje i poreza prisiliti Federalne rezerve da podižu cenu zaduživanja.

Fedovi prošlonedeljni nagoveštaji o tome da bi mogao povećati kamate čak tri puta iduće godine pogurali su rast dolara prema japanskoj valuti.

To je dobra vest za izvoznike u zemlji izlazećeg sunca, pošto slab jen jača njihovu konkurentnost i profitabilnost.

Dolar se danas trgovao za 118,06 jena u odnosu na 117,07 jena rano ujutro po otvaranju berze.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.