Naled: Vidljivi rezultati u borbi protiv sive ekonomije

Izvor: RTS, 11.Avg.2016, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naled: Vidljivi rezultati u borbi protiv sive ekonomije

Jedan od prioriteta nove Vlade ostaje borba protiv sive ekonomije koja je, prema oceni Fiskalnog saveta, uz bolju privrednu aktivnost, najviše doprinela tome da stanje u budžetu posle prvih sedam meseci ove godine bude daleko bolje od očekivanog. Ako bi se samo 10 odsto sivih tokova prevelo u legalne, rast BDP-a mogao bi da bude čak tri odsto veći. U Naledu zadovoljni onim što je do sada urađeno.
Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nešto više od sedam meseci, Vlada je na inicijativu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski usvojila Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, a Jelena Bojović iz Naleda kaže da su prvi rezultati vidljivi.

U decembru je usvojena strategija i rezultata je ipak bilo, iako je bio period izbora, rekla je Jelena Bojović gostujući u Dnevniku RTS-a.
Govoreći o povišenom inspekcijskom nadzoru, Bojović je istakla da je prošle godine donet zakon i da je do sada dosta urađeno.
"Pre svega zahvaljujući činjenici da je tri meseca nakon usvajanja počela i primena nadzora nad neregistrovanim subjektima", rekla je Bojović.
Objasnila je da su do sada kontrolisani samo oni koji su bili prijavljeni u APR-u, a da je novina to što inspekcija sada ima nadležnost i nad onima koji posluju potpuno nelegalno, to jest nisu registrovani nigde.
"Nelegalno poslovanje po stanovima, tu nisu samo frizerski saloni, tu je tekstilna industrija dosta pogođena. Vidimo na internetu, Fejsbuku, način prodaje je otvoren i policiji je vrlo lako da utvrdi počinioca", ističe Bojović.
Upitana šta još može da se uradi, odgovorila je da je ključ u Poreskoj upravi i analizi rizika.
"U povećanju kapaciteta i dodatnih nadležnosti, ali jako je bitna puna primena zakona o inspekcijskom nadzoru, u domenu analize rizika", rekla je Bojović.
Potrebno je, naglašava, i podsticati legalno poslovanje - smanjenje poreza, parafiskalnih nameta, smanjenje administracije i birokratije. S druge strane, dodaje, tu je pritisak na one koji nelegalno posluju.
Što se tiče cilja da Srbija uđe među 30 najboljih zemalja po uslovima poslovanja, Bojović kaže da je realan period za to tri do pet godina.
"Kad ste pri vrhu teško je da dođete do samog vrha jer je tu gužva. Potreban je period od tri do pet godina da dođemo na to impresivno mesto koje pominje premijer. Međutim, važno je da mi aktivno radimo na tome", rekla je Bojović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.