Nakon više od 20 godina – stvorena nova platforma za katastar nepokretnosti

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 09:28

Nakon više od 20 godina – stvorena nova platforma za katastar nepokretnosti

Zvanično je uveden novi Centralni informacioni sistem za katastar nepokretnosti za teritoriju celog grada Beograda.

"Nakon višegodišnjih priprema i intenzivnog rada, zahvaljujući podršci Svetske Banke i Vlade Srbije, srpski katastar je sada među prvih pet katastarskih sistema u svetu", saopštili su iz Republičkog geodetskog zavoda.

Nakon više od 20 godina i dva neuspela pokušaja u tom periodu, zamenjen je stari softver sa novom platformom koja značajno unapređuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pouzdanost, efikasnost, sigurnost, transparentnost i dostupnost procesa upisa, prenosa i promene vlasništva nad nepokretnostima i upravljanje informacijama o nepokretnostima građana Srbije. Ključne pogodnosti novog Centralnog informacionog sistema su njegova brzina, tačnost i pouzdanost, navodi RGZ.

Kako je saopšteno, novi sistem je integrisan sa svim ostalim sistemima Republičkog geodetskog zavoda i sistemima drugih državnih organa, sa visokim stepenom automatizacije procesa i protoka informacija.

Ovo omogućava efikasniju obradu i kontrolu podataka, što rezultira drastično većom brzinom rada. Na primer, procesi u vezi za upisom, prenosom ili promenom vlasništva nad nepokretnostima biće značajno ubrzani, što će građanima omogućiti da brže obave administrativne poslove i ostvare svoja prava bez gubljenja dragocenog vremena.

Takođe, podaci o vlasništvu i transakcijama će biti efikasnije obrađivani i kontrolisani, smanjujući rizik od neovlašćenih manipulacija i nastanka bilo kakve greške što doprinosi maksimalnoj pravnoj sigurnosti građana. Greške kao što su pogrešno ime ili prezime, JMBG, broj nepokretnosti, površina i sve one greške koje su komplikovale život građanima – u novom sistemu praktično nisu moguće.

Već sutra RGZ započinje implementaciju novog sistema u svim opštinama u Srbiji u skladu sa definisanom dinamikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.