Nakon odluke Kurca da napusti politiku odlaze i kancelar Šalenberg i ministar finansija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2021, 21:58

Nakon odluke Kurca da napusti politiku odlaze i kancelar Šalenberg i ministar finansija

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je danas da će podneti ostavku čim njegova konzervativna Narodna stranka bude izabrala novog lidera.

On je istakao da će tada svoj položaj šefa vlade prepustiti novoizabranom lideru stranke.

Šalenberg je izjavu dao nakon što je lider Narodne stranke i bivši kancelar Sebastijan Kurc najavio da se povlači iz politike.

"Čvrsto verujem da bi obe te pozicije, funkciju šefa vlade i lidera partije koja ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najviše glasova, trebalo ponovo da obavlja jedna ista osoba", naveo je Šalenberg u saopštenju, prenosi Rojters.

Zbog toga stavljam na raspolaganje svoju funkciju kancelara čim unutar stranke bude utvrđen šustinski kurs, dodao je on.

I Gernot Blimel najavio ostavku

Večeras je ministar finansija Gernot Blimel najavio da podnosi ostavku.

Inače Blimel se vodi kao jedan od optuženih pored Kurca u istrazi za proneveru i mito, vezanu za davanje u nalog navodnih lažnih istraživanja.

OVP, kako se spekuliše, ne želi da čeka da li će se pojaviti dalji četovi koji bi mogli dodatno opteretiti Blimela.

U Austriji se spekuliše da bi ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer mogao preuzeti mesto šefa OVP, ali i kancelara i ministra finansija.

U vladi bi moglo doći do daljih promena, pošto se pominje da bi Nehamer mogao zameniti ministarku privrede Margarete Šrambek, ministarku poljoprivrede Elizabet Kestinger i ministarku integracije Suzane Rab, članice vlade koje su bile veoma bliske Kurcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.