Izvor: N1 televizija, 14.Okt.2018, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon dolaska Lidla, male radnje rešenje vide u udruživanju

Euforija potrošača i nepregledni redovi ispred tek otvorenih prodavnica širom Srbije obeležili su otvaranje nemačkog trgovinskog lanca Lidl, a kupce su oduševile cene. Ipak, pitanje je da li je dolazak Lidla obradovao konkurenciju na srpskom tržištu?

Hoće li otvaranje još jednog trgovinskog lanca uticati na cene artikala u drugim radnjama i da li je nemački trgovinski gigant opasnost po opstanak malih prodavnica u Srbiji?

Izvor: N1

Kada su u istom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << danu otvorili vrata 16 Lidl prodavnica širom Srbije, ta kompanija dala je i obećanje da će kupcima ponuditi najpristupačnije cene, što je kod kupaca izazvalo oduševljenje.

Pitanje je, međutim, koliko je dolazak Lidla oduševio konkurenciju? Jer je, prema ispitivanjima tržišta u Evropi i zemljama u regionu, dolazak tog hipermarketa rezultirao spuštanjem cena u drugim trgovinskim lancima i to za 20 odsto. Niže cene - takav efekat na celokupnom domaćem tržištu očekuju i iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

"To je pozitivan efekat u svim zemljama u kojima se pojavio, tako da očekujemo da će tako biti i kod nas. S tim što verujemo da će biti i mnogo više iz jednog prostog razloga što vidimo da je koncept samog Lidla borba za onu potrošačku korpu. Moraće i drugi marketi da prate, ako ne misle da budu posebno prazne kase i rafovi u radnjama u kojima oni posluju", navodi Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

A hoće li otvaranje još jednog velikog trgoviskog lanca, zatvoriti vrata malim prodavnicama? Vlasnik tri maloprodajna objekta "Sinko", Dušan Sinadinović za N1 kaže da male radnje nastavljaju svoju borbu i da sa tržišta, kao ni do sada, neće biti potisnute. Njegove prodavnice rade u okviru grupacije "Ilarion trade", koja okuplja pet manjih firmi sa oko 30 radnji. Takav način poslovanja, u okviru grupacije, omogućava im, tvrdi Sinadinović da kupuju jeftinije.

"U ovom trenutku mala radnja, kao pojedinac, nema nikakvu snagu na tržištu da utiče na dobavljača, kako bi dobila nižu cenu, koja će im kasnije u maloprodaji omogućiti konkurentnost. Cena je danas ono što kupce privlači u radnje, visoke cene kupce iz malih radnji vode u velike trgovinske lance i to je ono što male prodavnice, između ostalog, moraju da prevaziđu", navodi Sinadinović, vlasnik Sinko plus.

Ali će, dodaje, u borbi velikih i malih za svoje parče tržišta, mali morati da se reorganizuju i udruže, kako bi došli do jeftinije robe, odnosno do nižih nabavnih cena. Dolazak "nemačkog giganta" uticaće na konkurentnost, ali i na proizvođače koji će morati da spuste proizvođačke cene.

A na pitanje šta je adut malih trgovina u borbi sa velikim hipermarketima, jedan od odgovora glasi:

"Naša prednost je što smo tu, u komšiluku. Privlačimo naše kupce ljubaznošću, osmehom, kvalitetnom uslugom i to je to", kaže Sinadinović.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Koliko je dolazak Lidla oduševio vlasnike malih prodavnica?

Izvor: N1 televizija, 14.Okt.2018

Euforija potrošača i nepregledni redovi ispred tek otvorenih prodavnica širom Srbije obeležili su otvaranje nemačkog trgovinskog lanca Lidl, a kupce su oduševile cene. Ipak, pitanje je da li je dolazak Lidla obradovao konkurenciju na srpskom tržištu?..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.