Nakon 140 godina – zatvara se jedna pekara

Izvor: B92, 25.Dec.2023, 21:33

Nakon 140 godina – zatvara se jedna pekara

Nakon 140 godina tradicije, u Hajnsbergu, u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija zatvorila se poznata pekara Mennekes.

"Pećnica se bukvalno ugasila, pekara Mennekes zatvorila je svoja vrata", rekao je pekar Hajnc Keb.

"Nisam baš dobar sa zdravljem, a tri prodavačice mi odlaze u penziju na kraju godine. S ponovnim povećanjem minimalne plate od 1. januara, kao i povećanjem troškova energije i poreza, suočiću se s nesagledivim troškovima. Korona je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dovela i do potpunog kolapsa naših prihoda od kafića, a oporavka nema na vidiku. Šta na kraju ostaje", postavio je pekar retoričko pitanje.

Godine 1883. pekaru je otvorio Jozef Menekes, koju je krajem 1920-ih preuzeo njegov sin Rudolf, a kasnije je predao unukuRajnhardu. Kuća “Mennekes” pojavljuje se u Hajnsbergovom registru blaga još 1565. godine.

S gašenjem pekare, Hajnsberg je u roku od tri godine izgubio poslednju lokalnu pekaru, nakon prodavnice i mesare, prenosi Feniks magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.