Nakon 10 godina, ponovo otvorili svoju najveću rafineriju

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 22:53

Nakon 10 godina, ponovo otvorili svoju najveću rafineriju

Iračke vlasti ponovo otvorile najveću naftnu rafineriju u zemlji.

Iračke vlasti danas su ponovo otvorile naftnu rafineriju u gradu Baiji, koja je bila zatvorena prethodnih 10 godina zbog nereda koji su nastali nakon invazije predvođene SAD 2003. godine, i koji su eskalirali 2014 sa pojavom terorističke organizacije Islamska država (ID).

Rafinerija u Baijiju ima kapacitet prerade od 150.000 barela nafte dnevno, što je oko trećine celokupne proizvodnje nafte u Iraku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Premijer Iraka Mohamed Šija Al Sudani istakao je da Irak ima za cilj da postigne samoodrživost kada je reč o naftnim derivatima do sredine sledeće godine.

Nakon obaranja lidera Iraka Sadama Huseina, očekivalo se da poraste prosperitet i stabilnost u Iraku, najvećem proizvođaču nafte u OPEK-u, ali je umesto toga došlo do pobuna, građanskog rata, kao i pojave terorističke organizacije Al Kaida i potom Islamske Države, navodi Rojters.

Rafinerija je u potpunosti zatvorena 2014. godine kada su je pripadnici ID zauzeli u isto vreme kada su zauzeli jednu trećinu teritorije zemlje, nakon čega su krali naftu i naftne derivate iz te oblasti, u nastojanju da stvore samoodrživo islamsko kraljevstvo, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.