Izvor: Blic, 04.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naknade za nezaposlene

Naknade za nezaposlene

BEOGRAD - Zbog nedostatka sredstava Republički zavod za tržište rada prošle godine nije uspeo da svim privremeno nezaposlenim koji imaju pravo na novčanu naknadu isplati 12 mesečnih primanja. Kako je za 'Blic' izjavio Slavko Bajić, finansijski direktor Zavoda, korisnici koji do kraja prošlog meseca nisu dobili pare za avgust, mogu ih očekivati tokom sledeće sedmice.

Broj korisnika novčane naknade u avgustu iznosio je 70.000, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za isplatu njihovih primanja neophodno je oko 600 miliona dinara.

Sudeći prema planiranim prihodima Zavoda za ovu godinu i procenjenom broju korisnika ovog prava, problema sa isplatom naknada za privremeno nezaposlene biće i u 2003. Naime, finansijskim planom predviđeno je da Zavod ove godine ukupno prihoduje 11,9 milijardi dinara, od toga 6,9 milijardi od plaćanja doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, a ostalih pet miliona treba da stigne u vidu donacija iz republičkog budžeta.

Planirano je da od ukupne sume na novčane naknade bude utrošeno 10 milijardi dinara. Ta suma, međutim, biće dovoljna za servisiranje obaveza za samo 81.000 privremeno nezaposlenih, a prema procenama stručnjaka Zavoda ,u ovoj godini pravo na novčanu naknadu prosečno mesečno će koristiti čak 126.000 korisnika. Zato će kako, naglašava Bajić, biti neophodno iznaći dodatna sredstva za ovu namenu.

Novac namenjen isplati novčanih naknada, inače, predstavlja 85 odsto ukupnih rashoda Zavoda, dok će najveći deo preostalog novca, reč je o milijardi dinara, biti upotrebljen za finansiranje takozvanih aktivnih mera koje bi trebalo da doprinesu smanjenju nezaposlenosti. R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.