Izvor: B92, 18.Sep.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najzad popisivanje državne imovine

Beograd -- Posle brojnih afera oko rasprodaje državne imovine i otkupa stanova, spisak imovine će do kraja meseca biti unet u registar Ministarstva finansija, saznaje B92.

Vlada je konačno utvrdila i broj službenika koji su uzeli otpremnine, ali se još ne zna da li su oni prešli na neku novu državnu funkciju.

Država uopšte i ne zna šta poseduje, pa se tako imovina građana Srbije godinama krčmila.

Simbol višedecenijskog nemara je jedna od najlepših >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državnih zgrada u beogradskoj Karađorđevoj ulici. Izgoreli zidovi, razvaljeni radijatori i ukradeni nameštaj.

Ništa manje drastičan je i slučaj zamene kuće u Malom Mokrom Lugu za 500 kvadrata državnog objekta na ekskluzivnoj lokaciji na Obilićevom vencu, i to bez ikakve doplate.

Prema izveštaju državnog revizora, rok za popis imovine istekao je pre 12 godina.

"Mi smo sada u to krenuli, dokle će se stići, ne znam. Neće sigurno do kraja, ali najveće vrednosti da to bude imovinski pravno sređeno barem u velikim nepokretnostima kakva je Karađorđeva", kaže Tamara Stojčević, generalna sekretarka Vlade Srbije.

Stojčevićeva je navela da je država u nekim slučajevima prema svojoj imovini pokazala nemar.

Vlada je pre godinu dana ukinula deo Uredbe po kojoj su državni službenici mogli da otkupljuju državne stanove po cenama nižim od tržišnih. Iako je ovaj dokument usvojio još Koštuničin kabinet, Uredba je izmenjena tek posle dve godine.

Ona je navela da je od 1997. godine oko 360 stanova prodato na osnovu uredbe koja je omogućavala državnim službenicima da stanove otkupljuju ispod tržišnih vrednosti, ali da od septembra prošle godine nijedan stan nije otkupljen, niti dat na otkupljivanje.

Posle brojnih napisa u medijima o Slavici Totić, koja je uzela otpreminu od države od oko 20.000 evra, a potom se ponovo zaposlila u državnoj službi, premijer Mirko Cvetković je naložio da se utvrdi da li ima još takvih slučajeva.

Tamara Stojčević priznaje da je država nespremna ušla u proces otpuštanja, pa se tako desilo da neko uzme otpremninu, a potom sse ponovo zaposli.

Stojčevićeva je objasnila da u Upravi za trezor funkcioniše baza podataka u kojoj se, prema matičnom broju, može tačno videti ko je uzeo otpremninu.

Prema njenim rečima, do sada nije postojala takva evidencija.

Kako B92 saznaje, do sada je utvrđeno da je 629 ljudi dobilo otpremnine u ukupnom iznosu od oko 350.000.000 dinara. Ipak, u nadležnim ministarstvima nismo uspeli da saznamo da li se neko od njih ponovo zaposlio u nekoj državnoj instituciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.