Najveći skok Nemačke berze u poslednjih godinu i po dana

Izvor: B92, 20.Maj.2023, 11:51

Najveći skok Nemačke berze u poslednjih godinu i po dana

Uprkos i dalje visokoj inflaciji i svim nesigurnostima u privredi, Nemačkoj berzi ide dobro.

Glavni industrijski indeks daks u petak je dostigao rekordnu vrednost, najveću u poslednjih godinu i po.

Daks je od četvrtka skočio za 0,8 odsto, na 16.292 poena, srušivši rekord iz novembra 2021. Posle stagniranja oko vrednosti nešto manje od 16.000 poena u poslednjih sedam dana, oprezni optimizam i živost doneo je napredak u sporu oko granice zaduživanja u SAD. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Dosadašnji rekord od 16.290 poena bio je, dakle, pre rata u Ukrajini i antiinflatornog podizanja ključnih kamatnih stopa, koji su prošle godine oborili berze širom sveta. Daksu je jesenas ponovo krenulo nabolje pošto se u septembru bio srušio na skoro 12.000 poena.

Snažan oporavak poguralo je i ukidanje strogih epidemioloških mera u Kini krajem prošle i početkom ove godine. Iako kineska privreda, koja je pokretač globalne, i dalje posustaje i to pre svega u industriji, ima i pozitivnih signala.

"Evropski proizvođači automobila, luksuznih dobara i sportskih artikala potvrđuju zdrav oporavak prometa na kineskom tržištu iako se ne čini da će snažan uzlet iz prvog kvartala da se održi cele godine", ocenio je nedavno analitičar DZ banke Sven Štrajbel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.